top of page

Hoe voorkomt Curacao de val van 2.0 naar 1.0?

Vrijdag 16 november 2012 kwam Standard & Poor's met hun rapport over de economie en financien van Curaçao. Het was de dag na de presentatie van de Minister van Financien aan de Staten over hetzelfde onderwerp. Een van zijn boodschappen die wel aankomt is, dat als er geen maatregelen worden genomen, de salarissen van de ambtenaren in maart 2013 ( over vier maanden) niet uitbetaalt kunnen worden. 

Later die dag spreek ik een vriend en lid van de Think Tank 3.0.  Hij steekt een monoloog af: We kunnen Nederland niet de schuld geven van onze huidige problemen.  Trouwens de Nederlanders zitten nu zelf te creperen.  Het gaat niet goed met Nederland. Werkloosheid neemt toe. Hun werkloosheid onder 45 plussers steeg behoorlijk. De jeugd is al helemaal werkloos. Die gaan studeren en hopen dat als ze klaar zijn, de recessie over is. Dat de ouderen werkloos worden betekent dat de recessie zich verdiept. Dus vanuit die hoek zullen we geen groei van toeristen verwachten. Terwijl Nederland meer dan 30% van onze toeristen levert. Dus minder Nederlandse toeristen voor Curaçao.  En toch zouden wij twee hotels moeten bouwen in 2013.

Het gaat om: Export, export, export. Toerisme, toerisme, toerisme. Jobs, jobs, jobs. De overheid moet kleiner, en efficiënter (van 1.0 naar 3.0). 

Dat Nederland hier achter zit? Deze shit hebben we zelf veroorzaakt. We kunnen Nederland niet de schuld geven. Heb je al gehoord van de mogelijke down grading door Standard en Poor's? Betekent dat lenen duurder wordt. In twee jaar hebben ze ons weer lekker bij de afgrond gebracht, die ...... En Cooper maar zeggen dat we een surplus hebben. Jamaloodin deed ook niks met de brieven en waarschuwingen van Jardim. Lekker hoor deze bestuurders. Kan hard gaan hoor, met 7% tekort op de begroting. En 25% tekort op je betalingsbalans.

We moeten echt een korte termijn en lange termijn plan hebben. Er moeten gewoon een kwart van de ambtenaren weg. Of de ob naar 11 %. Wat kies je? Plus toerisme met een 50 % omhoog. Ambtenaren salarissen bevriezen. Pensioenleeftijd naar 67. En tenslotte minimumloon omlaag. Plus ontslagrecht versoepelen. Ziekenhuis krijgt een taakstelling om efficiënter te worden. Alle buitenlanders moeten 2000 dollar borg betalen bij toegang voor ziekenhuis. Iedereen basisverzekerd

Ik weet dat je als je 150 miljoen wilt bezuinigen dat je aan dit soort forse maatregelen moet denken.

Je groei haal je uit de flexibiliseren van de arbeidsmarkt , verlaging arbeidskosten en productiever maken van mensen. Door de belastingverhoging rem je de economie maar ook de importen.

Verder moet je de banken dwingen om bedrijfsleningen te geven en geen leningen voor auto's en luxe dingen.

Offshore op lange termijn door veel nieuwe verdragen. Dok een deal met enkele externe partijen.

Je moet 100 % gas geven op exporten. Ondernemerschap stimuleren. 2013 moet jaar van toerisme en ondernemerschap worden. Wegen renoveren. Overheid investeert in wegen, borden toerisme. Elke maand een expositie of event in ITC. Punda. CTDB moet omschakelen

Het geld krijg je door die ambtenaren te ontslaan! Automatiseringsplan bij overheid. Minder ministeries en alleen kerntaken. De rest doet het bedrijfsleven.

Samenvattend: Kosten omlaag. Drastisch. Productiviteit omhoog. Export, export, export. Toerisme, toerisme, toerisme. Jobs, jobs, jobs. Overheid kleiner, en efficiënter. Anders kan je medio april 2013 al die ambtenaren niet meer betalen!

Het klinkt niet goed.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page