top of page

Historische verkiezingen 2021? (2)

Er zijn ook opmerkingen over de rol van de georganiseerde misdaad, de politieke partijen, de verkiezing en de uitslag. Er zijn meerdere mensen die stellig zijn in hun opvattingen dat meerdere partijen systematische en op grote schaal stemmen hebben gekocht. Het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven.

De overwinning van MFK roept bij mij herinneringen op aan die van Anthony Godett en zijn FOL (die hij nu heeft verlaten voor de KEM) in 2003. Toen kwam Godett vrij als een bekeerd man en won out of nowhere de verkiezingen. Het lijkt erop dat ook hier dezelfde mechanismes hebben gewerkt.

Dan moet ik ook denken aan de vlak voor de verkiezingen, doodgeschoten Almir Godett (het neefje van). Ik ben blij dat zijn partij TBK het met een zetel heeft gered. Dan is hij niet voor niets gestorven. (U gelooft het misschien niet, maar ik ben een sentimentele man.)

Dat brengt mijn gedachten bij Monte die was weggewerkt bij de Vishon, die hij medeoprichtte en geen zetel haalde. Monte viert wel feest met de MFK waar hij, na de breuk, lijstduwer werd.

Dan rest mij nog op te tekenen de mythe dat samenwerken met de PAR in een coalitie de partner duur komt te staan. Ik kan alleen vaststellen dat de MAN en PIN, die hebben samengewerkt met de PAR, het hebben moeten bekopen, na uitstekende campagnes. De PIN haalt geen zetel en de MAN gaat van vijf zetels terug naar een zetel en nog een restzetel.

Er zijn minstens nog vier factoren die een (subtiele) rol spelen en dat zijn: familie, etniciteit, religie en sexualiteit. Hoe zijn de familierelaties van de kandidaten? Velen komen uit een “politieke” familie met banden met een bepaalde partij of een grote familie. In onze samenleving wordt zelden openlijk over huidskleur en afkomst gesproken, maar zijn erg belangrijk. Bijvoorbeeld ze hebben zeker bijgedragen tot het succes van de MFK. Bij deze verkiezingen was religie opvallend aanwezig. Niet allemaal. Een pastor gaf openlijk advies om niet te stemmen op partijen die niet tegen het homohuwelijk zijn. Homosexualiteit is een van de vormen waarin seksualiteit een rol speelt in de politiek. Iemand met een homoseksuele voorkeur en die daar openlijk over is, heeft het niet makkelijk, ook niet in de politiek. Verder is het in deze kleine samenleving een topic wie het met wie doet. Al deze vier factoren zijn taboe en worden ook in de wetenschap niet nauwelijk geroerd.

0 views0 comments

Comentários


bottom of page