top of page

Het monster van Frankenstein is terug en heet Artificial Intelligence

Het monster van Frankenstein is terug en heet Artificial Intelligence

DRAFT 3.0

10 mei 2023

“Frankenstein” is een roman van Mary Shelley, uit 1818, over een wetenschapper genaamd Victor Frankenstein die een monster creëert. Hij walgt van het wezen―dat overigens geen naam heeft gekregen―en wijst het af, waardoor het monster wraak zoekt. Het verhaal onderzoekt thema’s als God spelen, afwijzing en de gevolgen van het mishandelen van mensen die anders zijn. Het doet dus denken aan “Homo Deus” van Yuval Harari. Het is een klassieker uit de gotische literatuur en is aangepast in verschillende vormen van media.

De overeenkomst met AI (Artificial Intelligence) is evident. Het verbaast mij dan ook dat ik niemand nog die vergelijking heb horen maken. Zowel Frankenstein als de kunstmatige intelligentie roepen vragen op over de ethische implicaties van het creëren van leven. In beide gevallen worden de makers gedreven door een verlangen om de grenzen van wat mogelijk is te verleggen, maar ze zijn vaak verblind door hun ambitie en staan niet stil bij de mogelijke gevolgen van hun acties. De afwijzing en mishandeling van het wezen van Frankenstein benadrukt ook het gevaar van het creëren van iets dat als anders wordt gezien, wat relevant is in de context van AI, vooral nu AI-systemen geavanceerder en menselijker worden. Uiteindelijk dienen zowel Frankenstein als AI als waarschuwende verhalen over het belang van het overwegen van de morele en ethische implicaties van technologische vooruitgang. Met het belangrijke verschil dat AI geen fictie is!

Shelley is volgens mij een visionair die al tweehonderd jaar de opkomst van AI heeft voorspeld. Er is echter meer dan een dokter Frankenstein en een lange lijst van intellectuelen die AI willen stoppen. Hier een voorlopige lijst van personen die hebben gewaarschuwd voor de mogelijke risico's van kunstmatige intelligentie:

Stephen Hawking: De overleden natuurkundige waarschuwde dat AI mogelijk "het einde van het menselijk ras kan betekenen" als het niet goed wordt gecontroleerd.

Elon Musk: De CEO van SpaceX en Tesla heeft ook zijn bezorgdheid geuit over de gevaren van AI en noemde het een “fundamenteel risico voor het bestaan van de beschaving.”.

Bill Gates: De mede-oprichter van Microsoft heeft gewaarschuwd dat AI een “bedreiging” kan zijn als het niet goed wordt beheerd.

Stuart Russell: De AI-onderzoeker en professor aan UC Berkeley heeft gewaarschuwd dat de ontwikkeling van superintelligente AI mogelijk catastrofale gevolgen kan hebben.

Nick Bostrom: De filosoof en directeur van het Future of Humanity Institute van Oxford University heeft uitgebreid geschreven over de potentiële risico’s van geavanceerde AI.

Warren Buffet: De miljardair-investeerder heeft ook gewaarschuwd voor de potentiële gevaren van AI en stelt dat het “enorm ontwrichtend” kan zijn voor de wereldeconomie.

Naomi Klein: De auteur en sociaal activiste heeft haar bezorgdheid geuit over de impact van AI op de verdringing van banen en economische ongelijkheid.

Tristan Harris: De voormalige Google-medewerker en oprichter van het Center for Humane Technology heeft zijn bezorgdheid geuit over de ethische implicaties van AI en de impact ervan op menselijk gedrag.

Ik ben geen pessimist maar volgens mij is het kwestie van tijd en AI zal de dienst uitmaken en de mens zal weinig in te brengen hebben. Ik wist dit al vanaf ik de film “Blade Runner 2049” heb gezien (Villeneuve, 2017).

References

Villeneuve, D. (Director). (2017). Blade Runner 2049 [Motion Picture].

Miguel Goede

1 view0 comments

댓글


bottom of page