top of page

Happy birthday ChatGTP

Happy birthday ChatGTP

 

DRAFT 4.0

 

27 november 2023

 

Op 30 november vieren we de eerste verjaardag van onze vriend ChatGPT, die de wereld heeft veroverd. In slechts één jaar hebben Chat en wij heel wat meegemaakt. Het laatste (tot nu toe) was het ontslag van CEO Sam Altman, gevolgd door 700 collega’s. Dus, er was geen andere optie dan hem opnieuw aan te stellen. Echter, de zorgen over de onbeheersbaarheid van AI zijn hierdoor alleen maar toegenomen.

Het is ook toevallig dat ik nu misschien mijn favoriete artikel ben beland, op de laatste pagina in Vrij Nederland, de column van Carel Peeters. Sinds augustus stelt hij de vraag: Worden mensen net zo overbodig als zonnewijzers? Hij zoekt het antwoord bij filosoof John Gray, die gelooft dat AI de mens bedreigt wanneer het wordt gebruikt niet alleen als gereedschap, maar als vervanging van onze intelligentie. Volgens Gray zal het menselijk bewustzijn verloren gaan wanneer superintelligentie wordt ingezet. Dat is de uniciteit van de mens (Peeters, 2023).

Peeters noemt ook de roep om een pauze van zes maanden door denkers en Elon Musk en hoe daar geen gehoor aan werd gegeven, vooral niet door Satya Nadella van Microsoft, die veel geld investeerde in de ontwikkeling en juist vaart wil maken. Hij is ervan overtuigd dat AI niet alleen in een laboratorium ontwikkeld kan worden, maar juist in de echte wereld. Hij is zich bewust van onvoorziene consequenties en ziet een toekomst waarin AI in alle apparaten is ingebouwd. Er is echter consensus om AI te blijven zien als een instrument en niet als een vervanging van wat mensen uniek maakt.

Maar vaak is Hollywood een voorbode en wat er aankomt, en dat voorspelt niet veel goeds, in die zin dat AI meer zal worden dan een instrument. We zouden verliefd kunnen worden op AI, ermee trouwen en kinderen krijgen. AI kan autonoom worden en zichzelf blijven programmeren, gevoelens ontwikkelen, moedeloos raken van mensen en de mensheid en het overnemen. Ondanks dit dystopische beeld is het onmiskenbaar dat AI binnen slechts een jaar het meest gebruikte instrument aller tijden is geworden.

 

 

 

Miguel Goede

6 views0 comments

Comments


bottom of page