top of page

Global governance meeting van het WEF in Davos

Global governance meeting van het WEF in Davos

DRAFT 3.0

22 januari 2023

Het World Economic Forum (WEF) had haar jaarlijkse bijeenkomst van 16 tot en met 20 januari in Davos. WEF werd in 1971 opgericht. Jaarlijks vliegt―vaak met dure vervuilende privé vliegtuigen―daar de global elite in―CEOs, regeringsleiders, wetenschapper, journalisten en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisatie―om te praten over de grote problemen in de wereld. Het afgelopen jaar zijn de rijken weer rijker geworden en de afgelopen twee jaar neemt de armoede wereldwijd weer toe en verwijderen wij ons de doelen van van de agenda 2030l. Dit jaar waren de thema’s: energie, voedsel en klimaat; de economie; technologie; werkgelegenheid; dialoog en samenwerking. De laatste jaren horen wij veel minder van de Bilderbergconferentie, maar die schijnt dit jaar op 2 februari te beginnen.

Is het een conspiracy theory dat in Davos de agenda voor de globe wordt vastgesteld? Het zijn in ieder geval de machtigen der aarde die hier samen aan tafel zitten. Ik heb geleerd dat macht gewantrouwd en gecontroleerd moet worden. Hoe kunnen wij deze club vertrouwen? In een recente editie werd gesproken over de grote ongelijkheid. Rutger Bregman was één van de weinigen die in de hol van de leeuw de elite de spiegel voor hield. Hij zei iets van dat men niet aan filantropie moet doen maar gewoon meer belasting moest betalen in plaats van belasting te ontduiken, als ik mij het goed herinner.

Wat is de legitimiteit van dit platform WEF? Mij lijkt de enige basis macht en geld. Er is geen democratische legitimiteit. Dat is nog wat, ook al weet ik dat democratie niet zaligmakend hoeft te zijn. Voeg daar aan toe dat sind 2019 het WEF en de Verenigde Naties een samenwerking zijn aangegaan om de Agenda 2030 te versnellen. De legitimiteit van de VN was al voor verbetering vatbaar maar nu lijkt de invloed van WEF erg toegenomen. Wat is het alternatief voor de burger? Meer lokaal, meer lateraal in plaats van globaal en hiërarchische; Society 5.0.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page