top of page

Geopolitiek is eigenlijk chippolitiek

Geopolitiek is eigenlijk chippolitiek

 

DRAFT 4.0

 

15 november 2023

 

Geopolitiek is eigenlijk chippolitiek, zegt Chris Miller in een interview in Vrij Nederland (Schoon, 2023). Nederland bevindt zich midden in deze geopolitieke techno-oorlog vanwege het Nederlandse bedrijf ASML. Volgens Miller, een historicus, duurt deze oorlog al decennia en haalt China het Westen niet meer in. De nieuwe wereld is niet mogelijk zonder computers, en chips zijn de nieuwe olie. Ook in de oorlog in Oekraïne spelen wapens met chips een belangrijke rol. Het Westen kan Oekraïne heel gericht informatie geven, communicatie en coördinaten. Dat kan alleen omdat het Westen de meest verfijnde technologie heeft. China loopt achter en wordt steeds meer afgesloten van de technologie die nodig is om daadwerkelijk geavanceerde computerchips te maken. De Verenigde Staten wenden hun invloed aan om de export van ASML naar China te blokkeren. ASML wil wel graag exporteren en denkt dat China op den duur hun technologie zelf kan voortbrengen. Het bedrijf blijft echter innoveren, en de nieuwere, snellere chips zijn al in ontwikkeling; de Wet van Moore blijft van toepassing.

Het is een interessant verhaal, maar naar mijn mening is degene die vervolgens alles in de geopolitieke arena wil verklaren door te kijken naar wat er op het gebied van chips gebeurt, erg beperkt bezig. Naar mijn mening blijft energie een belangrijke rol spelen, en anderen voorspellen al decennia dat water steeds schaarser en belangrijker wordt. En vergeet nationalisme en etniciteit niet Het is desalniettemin een interessant verhaal.

 

References

Schoon, M. (2023, Augustus 31). Chris Miler over de wereldwijde techoorlog; Geopolitiek is eigenlijk chippolitiek. Vrij Nederland, pp. 58-63.

 

 

Miguel Goede

 

 

7 views0 comments

Comments


bottom of page