top of page

General en jefe Manuel Piar; eiland van generaals en admiraals. Becoming part of history

General en jefe Manuel Piar; eiland van generaals en admiraals. Becoming part of history

DRAFT 2.0

13 april 2022

Dit schrijven heeft een zeer lange titel. Manuel Carlos Piar (Willemstad (Curaçao), 28 april 1774 – Angostura (Venezuela), 16 oktober 1817) was een Curaçaoënaar die het tot opperbevelhebber van het Venezolaanse leger bracht tijdens de Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog. Hij was (volgens mij) de eerste die deze functie bekleedde, net Brion de eerste admiraal van Venezuela was.

Vandaag wordt deze datum groot herdacht in Ciudad Guayana. Daar leverde hij in 1817 de slag om San Felix. Deze wordt door historici herkent als de omslag in de onafhankelijkheidsoorlog. Piar werd in oktober 1817 gefusilleerd en kwam in een massagraf terecht.

Dit groot onrecht wordt nu gecorrigeerd. Vandaag worden zijn symbolische stoffelijke resten gecreëerd uit aarde van verschillende belangrijke plekken in zijn leven. De belangrijkste plek is misschien wel zijn geboorteplek, de Rifwaterstraat in Willemstad, Otrobanda Curaçao. Daar heb ik 3 april 2022 een schepje aarde in de kist geplaatst. Dat deden ook andere betekenisvolle mensen van het eiland. Er zijn nog op twee plekken op Curaçao aarde geschept.

Op zijn geboortedatum worden zijn stoffelijke resten met groot eerbetoon bijgezet in het Panthéon National in Caracas. Om een idee te krijgen hoe groot deze eer is, zou men verslagen kunnen lezen van de bijzetting van Brion in 1882. Of naar de bijzetting van Josephine Baker in Parijs in 2021 te kijken.

Onze geschiedenis is onderdeel van het grote verhaal van vrijheid, gelijkheid en broederschap. De geschiedenis van Tula (1795) is een belangrijk onderdeel van het grote verhaal. Piar stierf voor zijn standpunt over de afschaffing van de slavernij en het bevrijden van slaven. Iets dat met de Haïtiaanse president Alexandre Pétion was overeengekomen, maar meer dan dat, hij geloofde erin en was bereid daarvoor te sterven.

Het lijkt er soms op dat wij onze geschiedenis niet willen kennen. Het lijkt erop dat wij onze verbondenheid met Latijns Amerika willen ontkennen. Maar het is één verhaal; Frankrijk, Spanje, Nederland, Engeland, Haïti, Verenigde Staten, Latijns Amerika en wij. Piar en Brion hebben op het internationaal platform een belangrijke rol gespeeld omdat hun idealen universeel waren en ze op het eiland geen kans kregen om voor deze te strijden.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page