Gekleefd aan de olie; de raffinaderij
DRAFT 2.0
Gekleefd aan de olie; de raffinaderij
DRAFT 2.0
30 maart 2022
De bouw van de raffinaderij begon in 1915 en werd in 1918 in gebruik genomen. In 2018 herdachten wij wij honderd jaar olieraffinage. De raffinaderij definieerde het eiland meer dan honderd jaar. Het hoogtepunt lag in de Tweede Wereldoorlog toen hier de brandstof voor de geallieerde werd geproduceerd. In de jaren zestig zette de rationalisatie door en nam het aantal directe arbeidsplaatsen af en dit leidde tot de sociale revolte van 30 mei 1969. Langzaamaan nam de activiteit af en in 1985 vertrok de Shell. De raffinaderij werd voor een symbolische gulden verkocht aan Curaçao en deze werd geleased aan de Venezolaanse PDVSA. Over milieuschade werd nauwelijks gesproken. In 2000 tekent PDVSA voor nog eens negentien jaar bij. In 2011 durft Green Town te dromen van Curaçao na de raffinaderij. Het verzet was heftig, slecht en kleine groep durfde te dromen. Inmiddels is duidelijk dat aardolie onderdeel is geworden van de economie in de marge. Pas in 2016 ging het eiland op zoek naar een partner voor na 2019. In de tussentijd staat de raffinaderij al ongeveer twee jaar stil, mede door een Amerikaans embargo op Venezolaanse handel en het feit dat Venezuela in 2019 de grenzen met de eilanden sloot (Liedel-Schenk, 2019).
Nog steeds zijn er gesprekken gaande met een potentiële operator, nadat de droom strategische partner is weggelopen vanwege corruptie, en sindsdien de vakbonden autodestructief handelen. De minister president heeft al verklaard dat de raffinaderij weer open gaat. Inmiddels zijn vele werknemers uit de sector vertrokken naar het buitenland, nadat ze jaren lang zijn doorbetaald.
Er is een living lab voor alternatieve energie aangekondigd en het staat ook in het regeerprogramma, maar Curaçao kan de raffinaderij maar niet los laten. Er wordt steeds hoop geput uit vondsten in landen als Guyana en Suriname en anderen zijn overtuigd dat Curaçao zelf aardolie heeft in de territoriale wateren. Ook veranderingen in de wereldproductie door geopolitieke ontwikkelingen als de oorlog in de Oekraïne houden het vuurtje aan. Ondertussen zakt het eiland iedere dag verder weg. Het is al vijf over twaalf om van koers te wijzigen naar een duurzame economie.
References
Liedel-Schenk, L. (2019, april 1). Einde tijdperk raffinaderij Isla op Curaçao nabij? Retrieved from caribischnetwerk.ntr.nl: https://caribischnetwerk.ntr.nl/2019/04/01/einde-tijdperk-raffinaderij-isla-op-curacao-nabij/
Dr. Miguel Goede
Comments