top of page

Extreem individualisme en graaien

Reflectie: Na de ontkerkelijking van de jaren zestig kwam het neoliberalisme van de jaren tachtig. Beide golven dreven ons naar een extreem individualisme en materialisme. Immers god/spiritualiteit bestaat niet. Dit heeft een klimaat gecreeerd voor graaien/greed. Social network/media (millennium) heeft een platform gecreeerd voor integratie en transparantie. Het gevolg is dat in een hoog tempo schandalen die jaren in de kast waren, nu uit de kast komen. Alles zal uit de kast komen, maar velen denken dat zij niet gepakt zullen worden. Wij zijn slim, denkt men. Verder denken veel oudere mensen dat ze nog door kunnen gaan met graaien, ze blijven egoisten die alleen aan zichzelf denken. Jongeren hebben weinig houvast.

Like Comment Share

Benjamin Doran, John Getrouw, Karel Frielink and 7 others like this.

Comments

Elvis Pereira

Elvis Pereira A cada cochino le viene su sabado.

See Translation

Like · Reply · Yesterday at 11:31am

Miguel Goede

Miguel Goede Pungra Blater ku Platini.

Like · Reply · Yesterday at 11:36am · Edited

Stephen Walroud

Stephen Walroud Greed/graaien zal altijd blijven bestaan. Het neemt per periode in de geschiedenis steeds andere vormen aan en krijgt het steeds weer een toepasselijke naam mee. De essentie blijft echter hetzelfde namelijk graaien ten koste van een ander.Het lijkt wel in de mens verwerkt.

Trouwens, de anti greed/graaien beweging als tegenhanger, zal ook altijd blijven bestaan, doch - lijkt het wel - vaak aan de verliezende hand...

Like · Reply · 2 · Yesterday at 12:02pm

Hide 11 Replies

Miguel Goede

Miguel Goede Zeg ik iets anders? En is dat een rede om het te laten gaan? Is dat een rechtvaardiging om dan maar ook te graaien?

Like · Reply · Yesterday at 12:04pm

Stephen Walroud

Stephen Walroud Nee zeker niet. Ik ben zeer anti graaien omdat ik het nadeel ervan bezie en zelf ervaar. De uitdaging is meer om dit aan mijn buurman/vrouw duidelijk te maken wel graait (vaak tegen beter weten in)...

Like · Reply · 1 · Yesterday at 12:29pm

Miguel Goede

Miguel Goede Graaien lijkt de norm, maar niet de waarde.

Like · Reply · Yesterday at 12:31pm

Stephen Walroud

Stephen Walroud Wie bewaakt de waarde?

Like · Reply · Yesterday at 12:39pm

Miguel Goede

Miguel Goede De waarde staat per definitie vast!

Like · Reply · Yesterday at 12:47pm

Marcel Frans

Marcel Frans Er is ook een wat minder agressieve variant nl. Grazen....dat is zich nestelen in zo'n positie dat er zonder al teveel moeite gekruimeld kan worden. Dit komt veel mer voor als graaien.Graaien vereist nl. doortastendheid...gerichtheid...gewetenloosheid ...See More

Unlike · Reply · 4 · Yesterday at 1:27pm

Miguel Goede

Miguel Goede Bedankt voor deze aanvulling.

Like · Reply · 23 hrs

Miguel Goede

Miguel Goede Klinkt als geiten en schapen die alles opvreten.

Like · Reply · 1 · 23 hrs

Marcel Frans

Marcel Frans Zoiets ja ...maar onderschat deze groep niet....het zijn aaseters die de ontwikkelingen volgen en het moment afwachten om toe slaan. Vanwege hun latente en lakse houding produceen ze geen bal voor het land.

Like · Reply · 1 · 23 hrs

Miguel Goede

Miguel Goede Marcel Frans, ik weet er alles van.

Like · Reply · 23 hrs

Marcel Frans

Marcel Frans E echte corruptievelingen maken bouwsels om daar van uit de gemernschap te bestelen....die bouwsels generen toch nog enig productiviteit waar enigen toch nog wat aan hebben

Like · Reply · 23 hrs

Miguel Goede

Write a reply...

Choose File

Ronald Capriles Martina

Ronald Capriles Martina Filosofía di kapitalista en kuanto "graaien" (yena saku ilísitamente) ta simpel: GOOD

See Translation

Unlike · Reply · 2 · Yesterday at 12:32pm

Miguel Goede

Miguel Goede Plaka ta drecha bo reputashon di mes. Kue hopi!

Like · Reply · Yesterday at 12:34pm

Ronald Capriles Martina

Ronald Capriles Martina UNTIL CAUGHT.

Like · Reply · Yesterday at 12:32pm

Juan Parisius

Juan Parisius Religie en filosofie zijn een voortbrengsel van creatief en idealistische denken, maar een mens is meer dan z'n gedachten... Volmaakt zijn we dus nog lang niet.

Unlike · Reply · 2 · Yesterday at 12:52pm

Miguel Goede

Miguel Goede Zo iets van: We rennen ons hele leven achter geld en materie om het allemaal na te laten?

Like · Reply · Yesterday at 12:53pm

Juan Parisius

Juan Parisius Tja..., fouten maken hoort erbij.

Like · Reply · Yesterday at 12:55pm

Miguel Goede

Miguel Goede Vooral als je gelooft in reincarnatie.

Like · Reply · 1 · Yesterday at 12:57pm

Juan Parisius

Juan Parisius hahaha

Unlike · Reply · 1 · Yesterday at 12:57pm

Miguel Goede

Write a reply...

Choose File

Stanley Brown

Stanley Brown Het waren en zijn toch de priesters, dominees, hougans, medicijnmannen etc van alle geloven die onze rolemodels waren, zijn van de ongestrafte door hun goden zelfs beloonde historische graai cultuur . Vide het Vaticaan maar met hun kluizen vol gestolen Indiaans goud.

I was not born to go to heaven poor komt toch van hen. De desima is toch een gelegaliseerde christelijke uitvinding die een religieuze elite heeft geschapen. Miguel Goede

Like · Reply · 22 hrs · Edited

Miguel Goede

Miguel Goede Velen hebben de RK verlaten en zijn vrijwillig bij een andere kerk. Bij RK kan je 25c in het schaaltje stoppen, bij de anderen 10% van je inkomen.

Like · Reply · 22 hrs

Stanley Brown

Stanley Brown Voordat de katholieke kerk eigenaar was van de grootste banken en aandeelhouder van zelfs wapenfabrieken bestond bij hun ook de desima.

Waarom denk je dat de meeste collecte rondes tijdens de ceremoniën open schaalcollectes zijn en beginnen met een door de collectanten zogenaamd gedoneerde briefje van tien die ze na de collecte weer terug pakken. Je hoeft mij niets te vertellen van de graai cultuur binnen de katholieke kerk. Ik ben jaren misdienaar geweest.

Like · Reply · 22 hrs

Miguel Goede

Miguel Goede Ik spreek je niet tegen. Luther is daarom toen al uitgestapt.

Like · Reply · 1 · 22 hrs

Stephen Walroud

Stephen Walroud Maar goed. Wat te doen met de steeds groter wordende groep door greed gedreven graaiers en grazers (thanks Marcel Frans voor dezevoor mij nieuwe term)? Ik kan wat inspiratie gebruiken denk ik...

Like · Reply · 22 hrs · Edited

Miguel Goede

Miguel Goede Als OM zou afronden. Als rechter zouden vonnissen. Als afpakteam zou door pakken. Als we die mensen minder status zouden toe dichten.

Like · Reply · 22 hrs

Stanley Brown

Stanley Brown Rechtvaardiger herverdeling van de welvaart en welzijn van hetgeen een land produceert. Zolang wij parlementariërs 12.000 per maand betalen en het minimumloon 1500 gulden is graas ik ook in hetgeen ik aan belasting moet betalen.

Like · Reply · 1 · 22 hrs

Miguel Goede

Miguel Goede Mensen hun inkomen en tijd gaan op aan openbaar vervoer.

Like · Reply · 21 hrs · Edited

Stanley Brown

Stanley Brown Als kind heb ook in het openbaar vervoer gegraasd door te proberen ongemerkt door de achterdeur naar binnen te glippen boven de keuze van gedeeltelijk naar huis te lopen na "illigaal" een kabei boto te krijgen van de isla ferry.

Like · Reply · 1 · 21 hrs · Edited

Miguel Goede

Miguel Goede Het is bijna niet te betalen en kwaliteit is slecht.

Like · Reply · 21 hrs

Rafael P Oliana

Rafael P Oliana Integriteit is het juiste te doen als de geweten het stelt. Gelovigen, stiekemen zolang andere (mede) gelovigen het niet lijken te gaan weten. Ongelovigen (immers ook gelovigen) gokken op het niet gepakt te zullen worden hetzij met chantage, dwang, of andere manipulatief gedrag.

Like · Reply · 21 hrs

Miguel Goede

Miguel Goede Zonder af te dwalen. Maar de waarden en normen stonden vast. Men wist dat men afweek van de norm.

Like · Reply · 21 hrs

Stanley Brown

Stanley Brown Dogmatische overgeërfde religieuze normen zoals het recht op euthanasie en abortus mogen geen norm meer zijn misschien het recht van armen om te stelen ook niet. Un presu a yega puntra mi un dia.Ki ora mi ta un kriminal mas grandi ora mi horta pa mi mama i rumannan mas chikitu kome o si mi no horta. Hij zat vast voor diefstal.

Like · Reply · 20 hrs · Edited

Miguel Goede

Miguel Goede Dat is misschien juist wat ik stel. De oude normen overboord, maar individualisme en graaien voor in de plaats.

Like · Reply · 20 hrs

Miguel Goede

Write a reply...

Choose File

Heinrich Prinsen

Heinrich Prinsen Als wij de inkomens en rijkdommen per capita in de wereld bekijken is het niet vreemd dat mensen ilegale uitwegen zoeken...Tijd is aangekomen voor a new world order....Gaat zo niet langer...Theorie van Louis Kelso is in ieder geval tientallen malen beter dan de extremen, zowel kapitalist als sosialist .Esakinan NO ta funshona mas. 90% plus van de wereldbevolking moet opstaan anto bisa ..het is nu afgelopen...

Unlike · Reply · 2 · 21 hrs

Rafael P Oliana

Rafael P Oliana het gaat erom, op een gegeven moment hebben sommige meer dan andere (die hetzij door dogma, of eigen integriteit) sneller reageren en in beweging komt om datgene dat als norm gesteld eigenhandig te desvalideren. Soms positief, en veelal negatief als de norm wezenlijke rechtvaardigheid inhoud. Er zijn ook RATTEN,altijd!

Like · Reply · 20 hrs

Miguel Goede

Miguel Goede Nu zijn ratten de helden.

Like · Reply · 20 hrs

View previous replies

Miguel Goede

Miguel Goede Als je geld hebt ben je een nette man. Poetin, Maduro, Bouterse, Blater etc.

Like · Reply · 20 hrs

View more replies

Stanley Brown

Stanley Brown Wat is wezenlijk rechtvaardigheid Rafael P Oliana . Natuurlijk heeft de baby in de buik van een aangerande moeder rechten maar what about de rechten van de aangerande vrouw

Like · Reply · 20 hrs · Edited

Rafael P Oliana

Rafael P Oliana Don Stanley, tin sierto desishon den bida ki kwa nos niun no ta den posishon pa husga, kwal sea e desishon, resultado of effecto. Mi ta kere ku mester sali di e punto di bista ku mester respeta desishon di kada ken ku pasa den un situashon ferfelu ainda. Toch mi ta kere ku mester tin algun aproach of asta norma pa kwida na ki extenso un sierto desishon por ta di un persona individual justamente pa kwida loke nos ta konsidera sagrado, esta bida. mi ta kere ku mester ta un diskushon for di diferente huki, sea sosial, profeshonal i asta filosofiko, en todo kaso un dialogo asina mester tuma luga pa por jega na un aproach comun (mas ku demokratiko pero voral rashonal i bon evalua).

See Translation

Like · Reply · 20 hrs

John Getrouw

John Getrouw Beste mensen, was het niet altijd al zo? De komst van de volksdemocratie heeft het patroon enigzins verdoezelt. Het internet lijkt het fenomeen enigzins te belichten.In alle tijden is het een klein deel dat in weelde leeft en de massa dat voor hen creeert. Het schijnt een mens-eigen fenomeen te zijn. Met of zonder "het geloof" in de hand. Een fupa in de schepping. Het idealisme van een revolutie brengt daar even verandering in.......Slechts voor heel even................

Like · Reply · 18 hrs

Miguel Goede

Miguel Goede Wat jij zegt is graai als je de kans hebt. John Getrouw. En nee, het is niet overal en altijd zo.

Like · Reply · 18 hrs

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page