top of page

Een plan

Een plan

DRAFT 2.0

13 januari 2022

Het is het nieuwe jaar 2022. Hadden wij maar een plan, een visie, een strategie, een programma, een project. Iets dat zegt: wij staan nu hier en wij willen daar naartoe. Wij moeten door deze fasen heen, deze stappen zetten, en dit zijn de mijlpalen. Iets waarin staat wie, wat, wanneer moet doen om ons bereiken te berieken. Wat de investeringen zijn en wat het oplevert.

Ja, er is een National Development Plan dat naar mijn mening bij weinigen leeft (UNDP, 2016). Een regeerprogramma met veel teveel punten. Er is geen regeerprogramma en de begroting is nog niet gepubliceerd. Het is leven van dag tot dag. Kijken of wij aan het eind van de maand aan onze verplichtingen kunnen voldoen. Of wij het eind van het jaar halen. Dan is er een nieuwe staatssecretaris en het vertrouwde Coho (Organisatie voor hervorming en ontwikkeling) en landspakket. Doordat wij geen plan hebben, is dat het plan voor ons. Maar dat plan zal ons niet brengen waar wij willen.

De minister van economische ontwikkeling maakt rond de jaarwisseling bekent dat hij zich gaat concentreren op drie projecten, (uit mijn hoofd) de tweede fase van het parkje Marie Pampoen, onderhoud van de nieuwe markt, en ontwikkeling van Zakito gebied. Binnen dat ministerie is de groep die zich bezighoudt met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (Gobièrnu di Kòrsou). In 2020 mocht ik een inleiding houden tijdens de speciale week. Ik wees op de vele plannen en groepen die naast elkaar werken. Iedereen wat het eens. Ik heb daarna meerdere keren samenwerking gezocht maar geen reactie ontvangen. Doing the same thing and expecting a different result.

Je kunt zeggen dat in een pandemie het moeilijk plannen is. Maar juist dan moet men plannen hoe eruit te komen en verder te gaan. Wij moeten scenario’s voor de toekomst ontwikkelen. “If you don't know where you're going, any road will take you there.” Dat schreef Lewis Carroll in “Alice in Wonderland.” Wij dobberen in een bootje op de grote zee. We rijden in een voertuig rondje om de rotonde, zegt Clifton. Ronald Rouse zegt: Proverbs 29:18 18: Where there is no vision, the people perish. Ik weet dat het VBC (Vereniging Bedrijfsleven) een plan heeft. Ik ken de visie “Curaçao 2030” (Goede, 2020). Maar dat leeft voor een paar mensen en het zijn geen zaken die ons aanzetten tot handelen, tot bouwen. En er zijn heel veel mensen die bezig zijn met hun project en niet meer wachten op de overheid of visie En dat is maar goed ook, maar de kans dat wij deze manier als land vooruit komen, op een hoger niveau komen, is erg klein of zelfs nihil. Hoe moeilijk kan het zijn om samen te komen en een plan op te stellen? Ook de diaspora erbij betrekken is niet moeilijk. “If You Fail to Plan, You Are Planning to Fail.”

References

Goede, M. (2020). Vision Curacao 2030, version 5.0. Retrieved from https://www.academia.edu/43409840/Vision_Curacao_2030_version_5_0

Kòrsou, G. d. (n.d.). Retrieved from www.curacao2030.cw: https://www.curacao2030.cw/

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page