top of page

Dunning-Kruger effect

mpgoede

Dunning-Kruger effect

DRAFT 1.0

20 september 2021

Wat is het? Het Dunning-Kruger effect is een cognitieve bias (systematische afwijking) waarbij iemand gelooft dat hij slimmer en capabeler is dan hij in werkelijkheid is. Personen die relatief ongeschoold of onwetend zijn in een bepaald onderwerp zijn niet in staat om hun eigen incapaciteit te herkennen. De combinatie van laag zelfbewustzijn, weinig zelfreflectie en laag cognitief vermogen zorgt ervoor dat ze hun eigen vaardigheden overschatten. En andersom werkt het hetzelfde; personen die wel goed geschoold zijn en kennis hebben van een bepaald onderwerp, zij onderschatten hun eigen vaardigheden, omdat ze die van anderen te hoog inschatten. Simpel gezegd: is iemand ergens slecht in, dan ga hij zichzelf overschatten. Is iemand ergens goed in, dan ga hij zichzelf onderschatten. (In Japan bijvoorbeeld ligt het weer iets anders. Daar onderschatten mensen zich vaker.) (Dunning-Kruger effect, sd).

Eigenlijk is het niets nieuws onder de zon. Wij zeggen al eeuwen lang: 'A little knowledge is a dangerous thing'. En toch is dit de nuance en de essentie van het Dunning-Kruger effect; het is het gevoel dat velen van ons hebben na het zien van een Youtub- filmpje, dat wij nu expert zijn op een gebied.

Dit is in een nutshell een mogelijke verklaring waarom wij op Curaçao 150.000 “experts” hebben, op alle terreinen(bijvoorbeeld empedimiologen en virologen), maar weinig echte experts die komen uitleggen hoe het nu echt zit. Los van de oorzaken, de oplossing is, meer en beter onderwijs en kennis, en de experts moeten echt meer van zich laten horen en corrigeren, ander hebben de dommen het voor het zeggen.

Maar ik kan nog niet helemaal begrijpen waarom in een meeting van een groep, iedereen zichzelf duidelijk zo goed vindt en meent alles te weten, en het toch al twintig jaar niet goed gaat op het eiland, met name de economie en wat veel erger is, op sociaal gebied. En wij zaten er allemaal bij, en velen hadden en hebben veel voor het zeggen. En toch denkt men de aangewezenen te zijn om oplossingen te vinden hoe uit de crisis te komen, met een zekere dédain naar nieuwkomers en anderen toe.

Ik moet denken aan het boek “The Smartest guys in the room” over Enron (McLean & Elkind, 2003). Maar ook aan de quote: “If you are the smartest person in the room, then you are in the wrong room.” van Confucius. Misschien daarom identificeer ik mij zo veel met Socrates die zou hebben gezegd: “Het enige dat ik weet is dat ik niets weet”.

References

McLean, B., & Elkind, P. (2003). The Smartest Guys in the Room; The amazing rise and scandalous fall of Enron. Portfolio.

Dr. Miguel Goede

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


© Miguel Goede, 2024
bottom of page