top of page

Dumbing-down of society

Dumbing-down of society

DRAFT 1.0

8 agustus 2021

Het onderwerp staat al enige tijd op mijn lijstje maar had geen prioriteit. Dan lees ik op een ochtend drie berichten. Paris Hilton kan niet koken en krijgt daarom op Netflix een kookshow en mensen gaan massaal kijken (Tomas, 2021). Kort daarvoor las ik dat steeds meer jongeren in Nederland moeite hebben met het theorie-examen voor het rijbewijs (Bormans, 2021). En dan een steeds herhalend bericht dat een Nederlander is overleden in Barcelona omdat hij zijn autosleutel heeft ingeslikt, nadat de politie hem aan heeft gehouden (Ockers, 2021).

Dumbing-down is de opzettelijke oversimplificatie van intellectuele inhoud in onderwijs, literatuur en film, nieuws, videogames en cultuur. In 1993 werd de term "dumbing-down" in de film jargon gebruikt door scenarioschrijvers. Het betekent: herformuleren om mensen met weinig opleiding of intelligentie aan te spreken. Het varieert afhankelijk van het onderwerp, en houdt gewoonlijk de vermindering van kritisch denken in door de standaardtaal en leernormen te verlagen; waardoor academische normen, cultuur en zinvolle informatie worden verlaagd tot het niveau van populaire cultuur.

Een compilatie van essays van filosofen, politici, kunstenaars en denkers getiteld “Dumbing Down” werd in 2000 gepubliceerd door Imprint Academic, onder redactie van Ivo Mosley (Mosley, 2000). Aan het einde van de 20ste eeuw nam het aandeel jonge mensen dat naar de universiteit ging sterk toe, waaronder velen van wie voorheen niet werd aangenomen omdat ze niet over de juiste aanleg beschikken. Het gevolg was diploma-inflatie. Ook in het voorbereidend onderwijs en in de massa media lijkt de inhoud als doel te hebben het dommer maken van de massa.

Enige jaren terug zag de sciencefictionfilm “Idiocracy” (Judge, 2006). Het is een portretteert de VS als een enorm verstomde samenleving 500 jaar in de toekomst, waarin een lage cultuur en filistinisme onbedoeld werden bereikt door het uithollen van taal en onderwijs in combinatie met dysgenetica, waar mensen met een lagere intelligentie zich sneller voortplanten dan de mensen met een hogere intelligentie (Wikipedia, sd). De overeenkomsten met het presidentschap van Trump en Biden zijn verbluffend. Volgens sommigen is op een merkwaardige wijze steeds minder informatie over deze film op het internet te vinden.

Het fenomeen heeft een verband met sociale media, daar wordt het geëtaleerd en gepromoveerd. Ook heeft het een verband met de mental health pandemie. De COVID-19 pandemie legt een mental health pandemie bloot (Abbott, 2021).

Aanvankelijk was ik zeer sceptisch tegen dit concept, het voelt bij mij aan als een conspiracy theory, maar mijn dagelijkse ervaringen wijzen erop dat dit niet onwaarschijnlijk is. Ook lokaal is het duidelijk waarneembaar.

References

Abbott, A. (2021, February 3). COVID’s mental-health toll: how scientists are tracking a surge in depression. Retrieved from www.nature.com: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00175-z2021

Judge, M. (Director). (2006). Idiocracy [Motion Picture].

Mosley, I. (2000). Dumbing Down: Culture, Politics and the Mass Media.

Ockers, I. (2021, augustus 6). Nederlandse toerist (37) slikt autosleutel in en overlijdt in Barcelona. Retrieved from www.linda.nl: https://www.linda.nl/nieuws/buitenland/nederlandse-toerist-slikt-autosleutel-overlijdt-barcelona/?fbclid=IwAR2slwgt-DOQpwS56RjQookvUFeeNkE8uAHn1fOeoVnqQ1Gni11y2FVwJSE

Wikipedia. (n.d.). Dumbing down. Retrieved from en.wikipedia.org: https://en.wikipedia.org/wiki/Dumbing_down

Dr. Miguel Goede

1 view0 comments

Comments


bottom of page