top of page

Doktor, Moises Frumencio da Costa Gomez

Doktor, Moises Frumencio da Costa Gomez

DRAFT 1.0

2 juni 2021

Er is consensus dat Moises Frumencio da Costa Gomez een van de founding fathers is van Nederlandse Antillen en Curaçao.

Dr. Moises Frumencio da Costa Gomez (27 oktober 1907 - 22 november 1966) een jurist van opleiding, was lid van de rooms-katholieke partij voordat hij in de jaren veertig de Nationale Volkspartij oprichtte. Da Costa Gomez was van 1951 tot 1954 voorzitter van de eerste Regeringsraad (Regeringsraad) aan het hoofd van een coalitieregering met de Arubaanse Volkspartij (AVP) en wordt vaak de eerste premier van de Nederlandse Antillen genoemd. Zijn partij onderhandelde over volledige autonomie tijdens de Rondetafelconferentie van 1954, waarin Nederland en Suriname betrokken waren. Na de verkiezingen van 1954 nam de Democratische Partij het bestuur van de Nederlandse Antillen over. Da Costa Gomez bleef de leider van de Nationale Volkspartij; hij werd in zijn leiderschap opgevolgd door Juan Evertsz na zijn dood in 1966.

Het proefschrift (in 1935) van Da Costa Gomez riep op tot zelfbestuur en algemeen kiesrecht en inspireerde zowel zijn volgelingen als de rooms-katholieke partij (Moises Frumencio da Costa Gomez, sd). Een anekdote is dat zijn vader Pedro, in 1932 in de krant Amigoe Moises zijn promotie in Nijmegen aankondigde, en mededeelde dat zijn zoon waarschijnlijk de eerste Antilliaanse doctor in de rechten was bij de Katholieke Universiteit Nijmegen. (Ook mijn alma mater; 1981 – 1987). Het is waarschijnlijk zijn doctoraal geweest (Amigoe, 1932).

Er is voor Curaçaose begrippen veel geschreven over de man (Boeldak, 2014). Hij heeft een van de belangrijkste standbeelden (1973) in het centrum van de stad en in 2011 is de universiteit naar hem vernoemd. (Ik was op dat moment rector magnificus). Persoonlijk vind ik dat wij blijven vaststeken bij da Costa Gomez en meer energie moeten steken in de vraag hoe nu verder. Ik had ook liever gezien dat universiteit gewoon naar Curaçao was vernoemd. Deze opmerking zal mij door velen misschien niet in dank worden genomen worden, maar de populariteitsprijs laat ik graag voor anderen.

References

Boeldak, R. (2014). Mr. dr. moises da costa gomez; voorvechter van de politieke emancipatie der Nederlandse antillen.

Moises Frumencio da Costa Gomez. (n.d.). Retrieved from nl.wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/Moises_Frumencio_da_Costa_Gomez

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page