top of page

Debat, discussie en overleg

Debateren het voeren van debat is een discussie waarbij een patij een een stelling verdedigt tegenover een anders of een andere partij die de bedoeling heeft de stelling te bestrijden. Daarnaast is er een derde die bepaalt wie de winnaar van het debat is. Het doel van het debat is dan het overtuigen van deze derde partij, het publiek, een jury of bij een politiek debat: de kiezer. Debatteren kan omschreven worden als een discussie met bepaalde regels. De regels bepalen wat er wel of niet is toegestaan, wat de spreektijden zijn, wat de spreekvolgorde is, etc. In een aantal landen wordt ook in het onderwijs aandacht besteed aan het debat, en zijn er ook kampioenschappen in het debatteren.

Een discussie is een vorm van gesprek tussen twee of meer partijen over een bepaald onderwerp, waarbij de partijen elkaar van een bepaald standpunt proberen te overtuigen. Met behulp van argumenten proberen de partijen elkaar te overtuigen om uiteindelijk tot een conclusie te komen waar alle partijen het mee eens zijn. Een partij kan dus zijn mening veranderen tijdens een discussie, en tevreden zijn met een alternatieve (tussen)oplossing, op basis van argumenten die zijn aangedragen. Dit is dus het verschil met een debat, waarbij de partijen niet van mening veranderen.

Een discussie is weer anders dan een overleg. In een overleg worden louter informatieve mededelingen gedaan. De meningen liggen ook dichter bij elkaar. Is dit niet zo, dan kan er een discussie ontstaan tijdens het overleg.

Het zal u niet verbazen maar op het eiland kunnen we geen gesprek voeren, maar sommigen dromen van debatteren. Studenten dromen er van een goede debater worden. Als iemand een gesprek heeft gevoerd, vertelt hij aan een ander: we hadden net een discussie. Ja, Curaçao is "rood" alles is strijd.

0 views0 comments

Comments


bottom of page