top of page

De waarde van de geopolitieke positie en mogelijk fossiele brandstoffen

De waarde van de geopolitieke positie en mogelijk fossiele brandstoffen

DRAFT 2.0

6 april 2022

Steeds bij onderhandelingen met Nederland hoor je sommige stakeholders stellen dat wij een sterke uitgangspositie hebben omdat wij een grote geopolitieke waarde hebben voor Nederland en dat er aardolie en gas zit in de bodem van de onze territoriale wateren.

Om bij het laatste te beginnen. Het gerucht is hardnekkig onder anderen door als uitspraken als van Pechtold in 2011, dat er hier olie is gevonden (2011 Paul Witteman Pechtold D66 fractievoorzitter Tweede Kamer olie in Curacao, 2011). Stel dat het waar is, dan is de vraag of wij dat moeten willen. Op de eerste plaats vanwege het effect op het klimaat en omdat er zoiets bestaat als een resource curse. Er rust een vloek op de ontwikkeling van landen die veel grondstoffen bezitten.

Terug naar de positie. De geschiedenis van Curaçao is bepaald door de ligging. Eerst in het kader van de slavenhandel en later ten aanzien van de Venezolaanse aardolie. Tegenwoordig ten aanzien van de transnationale georganiseerde misdaad; drugs-, vrouwenhandel en witwassen.

Deze waarde is dus niet statisch, zo vertrokken in de jaren tachtig en negentig vele instituties van het eiland. Bijvoorbeeld ABN-Amro verliet het eiland omdat men zich rechtstreeks kon vestigen in landen als Brazilie. En zij waren niet de enige. De ligging van het eiland was onder anderen vanwege de globalisreing en het internet niet meer noodzakelijk. Een andere factor is dat Bonaire nu een Nederlandse Gemeente is; met andere woorden, Nederland is al in het Caribisch gebied. Dan blijft over het argument dat de infrastructuur op Curaçao beter zou zijn.

Dan hebben wij ook nog het grote Amerikaanse belang dat zichtbaar is in de vorm van een FOL basis en de bouw van een groot en duur consulaat.

Al met al is het niet zo makkelijk om de geopolitieke waarde van het eiland in te schatten en zou ik er niet op gokken bij onderhandelingen.

References

2011 Paul Witteman Pechtold D66 fractievoorzitter Tweede Kamer olie in Curacao. (2011). Retrieved from /www.youtube.com: https://www.youtube.com/watch?v=U3GTyszIvO8

Dr. MIguel

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page