top of page

De start van de carnavalsviering van 2023

De start van de carnavalsviering van 2023

DRAFT 3.0

8 januari 2023

Zaterdag is de viering van het carnaval begonnen, heb ik gemerkt bij het zappen. Vandaag vieren velen op zee, bij Fuikbaai, het nieuwe jaar. Het is drie uur in de middag als ik wat ga rijden om de zinnen te verzetten. Niet alleen de stad lijkt een spookstad maar ook de weg er naar toe. Er rijden erg weinig auto’s, slenteren en liggen enkele daklozen en in de de toeristische zones lopen een paar toeristen. De versiering van het kerst- en jaarwisseling viering hangen en staan er nog. Het brengt mij wel tot het reflecteren. Ik ben twee dagen ziek geweest. Dat kwam direct na die griep met die kriebel in de keel. Blijkbaar is mijn immuunsysteem door de pandemie, met afstand houden, niet sterker geworden. Dat ik ziek was moet te merken zijn aan dat ik toen niets heb geschreven.

Ik heb niets meer met carnaval en zeker niet die van 2023. Het heeft ongetwijfeld met mijn leeftijd te maken, maar het heeft meer te maken met dat ik vieren associeer met succes, resultaat, het bereiken van een mijlpaal of om stoom af te blazen na hard werken. En dat heb ik als Curaçao niet; gelukkig persoonlijk heb ik af en toe wat te vieren.

Maar ook ik weet dat juist in tijden van crisis wordt er uitbundig gevierd. Het is een soort van escapisme. Wij weten al decennia dat vooral de armen in Brazilië het uitbundigst feest vieren en dat hoe groter de crisis hoe intenser de viering. Niets mis mee, denk ik, als het maar weer moed geeft om daarna weer door te gaan. Maar ik vrees dat het volgende feest dan al weer wacht. Het eiland is al door meerdere vergeleken met de Titanic die feestvierend ten ondergaat.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page