top of page

De slimste juristen, bankiers en consultants werken zelden aan de belangrijkste problemen van onze t

De slimste juristen, bankiers en consultants werken zelden aan de belangrijkste problemen van onze tijd―waarom eigenlijk?

DRAFT 3.0

9 maart 2023

Ik ontving 7 maart 2 artikelen. De titel van dit schrijven is ontleend aan het artikel van Rutger Bregman over Ralph Nader en begint en eindigt met deze aan Harvard. Hij beschrijft hoe Nader niet koos voor de gevestigde de orde maar voor het alternatief. De boodschap is dat vele slimme jonge mensen kiezen voor het geld van de gevestigde orde en niet voor waar ze een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld of samenleving. Een ‘grappig’ detail is zijn verwijzing de quote de antropoloog Margaret Mead: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has.” Het is ook één van mijn favoriete citaten (Bregman, 2023). Dat is zeer herkenbaar.

Het tweede artikel is van de hand van Mariana Mazzucato, van Italiaanse komaf hoogleraar economie van innovatie en publieke waarde aan University College London. Ik citeer de haar in 2021 in “COVID-19 and Change”, een van mijn meest gelezen publicaties van de afgelopen jaren.

Mazzucato puts it as follows. Covid-19 is a major event that exposes the lack of preparedness and resilience of the increasingly globalised and interconnected economy, and it certainly won’t be the last. But we can use this moment to bring a stakeholder approach to the centre of capitalism. Let’s not let this crisis go to waste. (Mazzucato, 2020) (Goede, COVID-19 and Change, 2021)

Maar wat mij het meest bijbleef was haar moonshot. Europa moet veel investeren in de energietransitie om uit de crisis te komen. Het inspireerde mij tot de moonshot van Curaçao gericht op schoon Curaçao; schoon in alle opzichten (Goede, 2021).

Maar het onderwerp van het artikel waar het hier om gaat is de consultancy. Ze heeft het over de consultants van McKenzie die in het begonnen met gratis advies over de reset van van Italië en daarna zich helemaal in bijten in de betaalde opdracht. Ze vertelt hoe de overheid de kennis heeft uitbesteed en nu zelf zwak is. En dit is minstens de schuld van de overheid zelf. Consultants hebben steeds meer macht verworven. Ze pleit nu voor een overheid die ook inhoudelijk sterk is (Kas, 2023).

Het onderwerp is niet nieuw. Ik herinner mij onder anderen aan het artikele over McKenzie als de jezuïeten van het kapitalisme dat ik 17 maart 2021 schreef . Haar verhaal hoe het overheidsconsultancy van Boris Johnson dat binnen de kortste tijd weer de nek wordt omgedraaid herinnert mij aan hoe ik als consultant eind jaren negentig een Bureau Overheidsinnovatie (BOI) oprichtte en bij de eerst volgende regering werd dit weer opgeheven door de nieuwe regering die een groot contract gunde aan KPMG.

Beide artikelen betogen hoe de markt het talent weg zuigt naar waar niet aan de oplossing van de grote problemen wordt nagedacht en aan oplossingen wordt gewerkt.

References

Bregman, R. (2023, maart 7). De slimste juristen, bankiers en consultants werken zelden aan de belangrijkste problemen van onze tijd―waarom eigenlijk? Opgehaald van decorrespondent.nl: https://decorrespondent.nl/14277/de-slimste-juristen-bankiers-en-consultants-werken-zelden-aan-de-belangrijkste-problemen-van-onze-tijd-waarom-eigenlijk/548879265-737d22db#main

Goede, M. (2021). COVID-19 and Change. Journal of Applied Business and Economics.

Goede, M. (2021). Moonshot Curacao 2030; Reset COVID-19. Opgehaald van www.academia.edu: https://www.academia.edu/44393289/MOONSHOTS_CURA%C3%87AO_2030_RESET_COVID_19_VERSION_3_0

Kas, A. (2023, maart 3). Stop met uitbesteden van overheidstaken aan consultants. Opgehaald van NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/03/econoom-mariana-mazzucato-consultants-profiteren-van-het-gebrek-aan-zelfvertrouwen-bij-de-overheid-a4158606

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page