top of page

De schaduw van waarheidDRAFT 4.0


19 oktober 2023


Vanochtend, toen ik ontwaakte, opende ik mijn app en zag dat een vriend me drie berichten had gestuurd. Het eerste bericht bevatte een intrigerend interview met de 77-jarige historicus Gerard Aalders, die nog dagelijks schrijft, onder andere over Prins Bernhard. In het interview onthulde Aalders hoe de prins heeft geprobeerd zijn imago op te poetsen voor zijn begrafenis in Delft. Het artikel bevatte ook een krachtige quote: “Stupid is knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies,” vergezeld van een afbeelding van de acteur Morgan Freeman.

Het tweede bericht van mijn vriend trok mijn aandacht. Hierin schreef hij: “Dit is precies gebeurd bij Ennia Groep, en het komt heel vaak voor.” Vervolgens somde hij een reeks gevallen op die als een raadsel of puzzel voor me leken:


· Ennia.

· Parlement / regering.

· RDK (met als gevolg 4 mensen veroordeeld).

· CBCS (dit gebeurt vaak).

· FCIB (John Deuss).

· Reeks Venezolaanse banken rond 1994 tijdens de bankencrisis in Venezuela (waarbij ook Curaçao niet ongemoeid bleef).

· Giro bank.

· Private bedrijven (waar we minder over horen).

· TeleCuraçao.

· Enzovoort.


Dit leek op een complexe puzzel. Wat was er precies gebeurd bij Ennia en waarom kwam dit zo vaak voor? Is het antwoord dat we geloven in de leugens van respectabele mensen, van het establishment, en dat dit leidt tot corruptie?

Misschien zal ik mijn vriend later vragen wat het juiste antwoord op dit raadsel was. Tegelijkertijd herinnerde ik me het advies van een andere vriend, die me waarschuwde om niet klakkeloos te schrijven op basis van wat anderen me voorschotelen. Volgens hem word ik gebruikt om kwesties aan de kaak te stellen die anderen zelf niet durven, en de consequenties daarvan zouden voor mij zijn als degene die het opschrijft.

In dit geval lijkt het echter niet het geval te zijn. Soms is het onthullen van de schaduw van waarheid belangrijk, zelfs als dat betekent dat je de confrontatie aangaat met complexe en verontrustende puzzelstukken in de wereld om ons heen. Het vereist moed om vragen te stellen en de waarheid te zoeken, zelfs als de antwoorden niet altijd geruststellend zijn. Het is een herinnering dat we als individuen de verantwoordelijkheid dragen om onze ogen open te houden en onze stem te laten horen, ongeacht de consequenties.


Miguel Goede

25 views0 comments

Comments


bottom of page