top of page

De overheid en de burger

De overheid en de burger

DRAFT 1.0

13 maart 2021

Ik las een essay in het NRC over de relatie tussen overheid en burger. Het is in de context van De Toelagenaffaire (Valk, 2021). Valk heeft het over het mensbeeld van de overheid en hoe deze in drie stadia veranderde.

Tussen 1991 en 2002 was de burger klant. De overheid was de bedrijfsmatige overheid en de burger was klant en kostenpost, en er was de gemeentewinkel.

Van 2002 tot en met 2013 was de burger een individu die zelfredzaam moest zijn en dat ging gepaard met snelle digitalisering van de overheid. Dit leidde naar algoritmes die wie waar recht op had. De kritische klant werd na 2000 de verwende burger. Het ging de burger om het bevredigen van consumptiedrift. Mensen die het niet redden werden weggezet om het mensbeeld niet te verstoren. Het motto werd zelf doen. Ouderen kunnen langer thuis wonen en dus konden verzorgingshuizen sluiten.

Van 2013 tot 2021 zag de overheid de burger als fraudeur. De fraudeurs moeten hard aangepakt worden en dit leidde tot De Toelagenaffaire. De interface met tussen burger en overheid was niet alleen digitaal, maar ook gebaseerd op algoritmes.

Na dit ontsporen wordt er steeds vaker geroepen om een nieuw sociaal contract tussen burger en overheid.

Het zou interessant zijn om voor Curaçao te onderzoeken hoe de relatie tussen overheid en burger zich ontwikkelde. Dat is niet makkelijk.

De relatie was gebaseerd op patronage. Dat is hiërarchisch maar de politicus kende de kiezer, stond dicht bij de kiezer.

Later werd het steeds meer een transactie. Er was geen langdurige relatie. De kiezer ging shoppen en was te koop.

De individualisering zette zich voort. Iedereen moet maar voor zichzelf zorgen. De politiek werd selfserving. Het is het werd tot de overheid van Family & Friends.

Maar er moet veel meer nagedacht worden een goed verhaal te krijgen over de relatie overheid en burger op Curacao.

References

Valk, G. (2021, maarte 5). Hoe overheid en burger elkaar kwijtraakten. Retrieved from www.nrc.nl: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/05/hoe-overheid-en-burger-elkaar-kwijtraakten-a4034367

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page