top of page

De oorlog went?

De oorlog went?

DRAFT 2022

25 juni 2022

3 juni 2022 was de oorlog honderd dagen aan de gang. Enkele artikelen refereerden hieraan. Grote media hebben nog steeds journalisten die de oorlog volgen. Kleinere media besteden er minder aandacht aan. En ook de nieuwsconsument consumeert steeds minder. Ik denk dat dit te maken heeft met de mega inflatie, mensen zijn bezig zich aan te passen. Ook het “einde” van de pandemie heeft effecten; mensen reizen weer en consumeren weer. Deze situatie geld ook sterk voor Curaçao. De effecten van de oorlog zijn tot ver buiten de Europese grenzen voelbaar aanwezig. Producten worden en schaarser en duurder. Het hamsteren ligt op de loer. Niet allen Jan met de Pet wordt meegesleurd, maar Jan en alleman.

De energie speelt een belangrijke rol in de oorlog. Terwijl steeds meer landen in het Westen af willen van Russische energiebronnen. En Rusland sommige Westerse land afsluit, nemen China en India steeds meer af van Rusland en kan deze de oorlog nog altijd financieren. Inmiddels gaan bedrijven als Mcdonald's weer open maar dan in Russische handen, en de Russische consument stapt er massaal op af.

Het lidmaatschap van de Oekraïne van de EU is een stap dichterbij maar het kan nog jaren duren. Turkije bijvoorbeeld is vanaf 1999 kandidaat lid.

De oorlog zelf is een moderne variant van een loopgravenoorlog geworden in het oosten en het zuiden van Oekraïne. Het leger van de Oekraïne raakt uitgeput en smeekt om nog meer wapens uit het Westen. Ook de Russen lijden grote verliezen. Het is een bloedige oorlog.

Inmiddels heeft ook de paus een uitspraak gedaan. Het komt erop neer dat Rusland is geprovoceerd met de uitbreiding van de NAVO richting het Oosten. Ondertussen zijn er onderzoeken gaande naar schending van mensenrechten door het Russische leger. Binnen het Russische leger is er ook onrust en onvrede. Het Kremlin begint op te treden tegen officieren die in de strijd falen.

De oorlog mag niet wennen. De indruk is dat er niet wordt onderhandeld over de vrede. Experts denken dat dat pas zal gebeuren als één van partijen of beide partijen uitgeput zijn. Wat begon met het idee van een korte oorlog, lijkt nu een langdurige oorlog te worden. Wij moeten ons zelf herinneren aan het leed en de slachtoffers en streven naar het stoppen van deze waanzin.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page