top of page

De koning

De koning

Ik ben op "kantoor" op 19 november 2013, de verjaardag van mijn zus. Het is dag na de belangrijkste dag van het bezoek van he koninklijk paar aan het eiland. Het paar was de enige die het niveau haalde. Ter illustratie; tijdens de culturele manifesatie moest de koning zijn glas water maar op de grond zetten. Ik heb het persoonlijk mee mogen maken, ontmoeten is een groot woord, bij hun bezoek aan Carmabi, een onderzoeksinsituut waar ik enkele jaren terug in het bestuur zat. Maar het eiland liet het allerbeste zien wat ze op dit moment kan. Na 101010 en 050513 is dit een mishandelde bevolking. Tijdens de culturele manifestatie op het Brionplein liet het volk zien verder te willen, weer blij te willen zijn. Maar het zal afhangen van de politici of zij instaat zijn het jagen op mensen te staken en om vergiffenis te vragen. Dit stelde Gibi de Windt van de stichting "Ban sembra pas" enkele weken geleden ook voor in een ingezonden stuk. Ik heb er een hard hoofd in, maar de tijd zal het leren.

Het bezoek aan Carmabi was voorafgegaan aan een bezoek aan de UNA, tegenwoordig de UoC. Bij Carmabi stond ik naast de oud manager van de universitair bibliotheek. Hij vraagt waarom het personeel van de universoteit destijds de universitaire vrijheid niet heeft verdedigd. Ik denk dat ze niet weten wat dat is. Veder was angst groot en zijn mensen niet bereid om voor het principe te staan of op te staan. Tijdens ons gesprek zeg ik: "De unversiteit heeft geen ziel meer". Hij vond dat treffend verwoord. Wat niet-academici zich niet realiseren is dat met de naamswijziging de politiek op onaanvaardbare wijze de universiteit is binnen gedrongen en dat de universiteit politiek is geworden. Door de politiek is de universiteit een nationalistische doelstelling en een streven naar onafhankelijkheid opgelegd. En dit aan een universiteit die bijna geen onderzoek, de essentie van een universiteit, produceert.

Maar wat mij het meest verbaasde van de dag was toen ik van een "Facebook Friend" hoorde dat mijn chat van 14 oktober 2013 in een krant was beland en later in de nieuwe media. Daarin zegt Glenn Sulvaran, statenlid die kabinet Asjes in het zadel houdt, dat de druk op PAIS zou kunnen leiden tot een bestuurscrisis. PAIS vond dat minister Wiels haar excuses moest aanbieden en dat was niet gebeurd. Maar wat mij het meest verbaasde was zijn reactie op het bericht. Dit bericht bracht zijn leven in gevaar. Wordt Glenn bedreigt? Kan hij in vrijheid zijn functie als statenlid vervullen? Bizar!

0 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page