top of page

De generaties

De generaties

DRAFT 1.0

19 mei 2021

De generaties

DRAFT 1.0

19 mei 2021

Diverse politieke partijen willen verjongen, zeker na de verkiezing. Er zijn drie erg jonge leden van de Staten. Op zich een goede zaak. Jongeren hebben het moeilijk. Zeker gedurende de pandemie. En misschien houdt men op met het verhaal dat jongeren niet aan de bak komen. Ook ouderen hebben het moeilijk, maar daar wordt veel minder aandacht voor. Deze groep is niet alleen kwetsbaarder voor het virus maar er is geen beleid op het gebied van vergrijzing en ouderen beleid.

Spanningen tussen generaties is van alle tijden, maar ik heb het gevoel dat er nu iets meer aan de hand is. Je hebt een generaties die digitaal is geboren en opgegroeid en ze delen deze aardkloot met digitale-immigranten (mensen die opkomst van de digitalisering hebben meegemaakt) (Tapscott, 2009).

De labels van generaties worden met name gebruikt door marketeers. Het zijn markten die tot consumptie gebracht moeten worden. De diverse generatie hebben een label. De twee bekendste zijn de babyboomers en de millennials. Ik verdiepte mij ook in de generatie Z. Ik citeer wat volgens de auteurs een Z denkt van een babyboomer.

Generatie Z heeft het niet zo op babyboomers. In de ogen van de Z’er zijn de babyboomers verantwoordelijk voor veel problemen die zij mogen oplossen. Generatie Z voelt zich de generatie hun problemen hebben door geschoven (Ahlers & Boender, 2011).

Deze strijd is onvruchtbaar. Begin 2020 schreef ik het volgende. Zoals eerder vermeld, heb ik mijn twijfels of deze categorieën van generaties überhaupt relevant zijn. We zijn op dit sociale en politieke moment samen, ongeacht de leeftijd. Dus laten we alsjeblieft een einde maken aan deze belachelijke focus op generaties. Wangedrag en eigenbelang nastreven zijn op elke leeftijd te vinden. Hetzelfde geldt voor samenwerking en empathie. Ik denk soms dat we collectief in het tijdperk van een nieuwe Verlichting leven en niet aan de vooravond van een snelle terugkeer. Maar in beide gevallen komen we alleen tezamen dit moment te boven of blijven we samen onder gaan. Het ligt misschien voor de hand, maar we moeten gezamenlijke paden bouwen en werken aan onze gemeenschappelijke belangen zonder discriminatie op basis van leeftijd. De enige generatie waar we ons zorgen over moeten maken, is de generatie die verantwoordelijk is voor al het leven en dat zal zijn. Het is veelzeggend dat Finland op 8 december 2019 de 34-jarige Sanna Marin heeft benoemd tot de jongste premier van het land ooit. In totaal zal de regering worden geleid door vijf vrouwen. Ze is niet de enige millennial in deze groep van vijf. Ze neemt het over nadat haar voorganger het vertrouwen heeft verloren door de manier waarop hij een staking van twee weken heeft afgehandeld. Feit is dat millennials en jongere generaties nadenken over hun plaats en rol. Dit beperkt zich niet tot enkele incidenten.

References

Ahlers, J., & Boender, R. (2011). Generatie Z; Alles over politiek, marketing, angst, sex, moraal en dood! Bertram + de Leeuw Uitgevers.

Tapscott, D. (2009). Growing up digital; how net gerenation is changing your world. Mc Graw Hill.

Dr. Miguel Goede

1 view0 comments

Comments


bottom of page