top of page

De free-rider haalt geen vaccin

De free-rider haalt geen vaccin

DRAFT 1.0

8 mei 2021

Wie is een free-rider? Iemand die niet meebetaalt maar wel mee geniet, een probechado. Het dilemma van de collectieve actie, free-riderprobleem of vrijbuitersprobleem is het sociale dilemma dat mensen gebruik kunnen maken van een goed of dienst zonder ervoor te betalen of bij te dragen aan de instandhouding ervan. Het dilemma doet zich alleen voor bij collectieve goederen. Het probleem werd in de jaren 1960 voor het eerst geformuleerd door de Amerikaanse econoom Mancur Olson (Dilemma van de collectieve actie, sd).

Heel veel mensen liften mee. Je moet het in de gaten hebben en dan zie het. Zo iets zou Johan Cruyff hebben gezegd. Bijvoorbeeld, de buurman heeft een bewakingscamera. Die camera bewaakt ook mijn deel van de straat. Ik betaal er niet voor maar heb wel een voordeel mochten er beelden nodig zijn. Dat kan de lifter een enigszins rechtvaardigen door erop te wijzen dat hij zijn privacy op geeft.

Een aanverwante free-ride is de security van de buurt. De meerderheid van de buurt betaalt een security bedrijf om de buurt te bewaken. Een aantal van de bewoners betalen niet mee, maar indirect hebben ze wel profijt van een bewaakte buurt. Natuurlijk moet je rekening houden dat sommigen het echt niet kunnen betalen.

Ook het vaccineren tegen COVID-19 kent free-riders. 60% heeft zich al laten vaccineren maar 15% wil liften c.q. laat zich niet vaccineren, maar zal wel genieten van de kudde immuniteit. (Wij gaan uit dat 15% echt niet tegen het vaccin kan en daarom gevrijwaard is.)

Maar die 15% free-riders zijn nu een echt probleem voor de gemeenschap. Je ziet nu dat alle beleidsinstrumenten worden bijgesteld om de lifters mee te krijgen maar het gaat moeizaam. Er worden incentives beloofd: straks mag je weer uit, feesten mag weer, je mag weer reizen. Werkgevers geven een bonus aan werknemers om te vaccineren, etc.

Dit is wel niet geheel onverwacht dat er lifters zijn want bij implementatie van een innovatie als het vaccin weten wij gewoon dat 80% van de tijd en energie opgaat aan de laatste 20% van doelgroep. Het is dus nu een kwestie van bijstellen en doorgaan met de implementatie van vaccinatiebeleid; lange adem dus.

References

Dilema van de collectieve actie. (n.d.). Retrieved from nl.wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dilemma_van_de_collectieve_actie

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page