De dag van de strijd voor de vrijheid; Dia di lucha pa libertat
DRAFT 1.0
19 augustus
17 augustus is een belangrijke datum in onze sociale agenda. Want op die datum in 17 augustus 1795 begon Tula de revolutie op plantage Knip, niet ver van het strand waar ministers het okay vonden een monsterlijke rolstoelhelling te bouwen, Gelukkig is dat weer afgebroken. Er zijn ook geruchten dat er mooie percelen daar vergeven zullen worden.
De dag zelf is bijna geruisloos verlopen. In de krant staat slechts het voornemen van de regering om te investeren in landhuis Knip (Lol voor exploitatie museum Knip, 2021). Terwijl er dit jaar niet alleen een tentoonstelling aan de slavernij is gewijd in het Rijksmuseum. Amsterdam excuses heeft aangeboden voor de slavernij van eeuwen terug. Er binnen het rijk en op het eiland zware rapporten zijn verschenen, die voorstellen om 2023 een herdenkingsjaar van het Koninkrijk te maken (Vijber & Basilio, 2021; Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden, 2021). Jamaica restitutie eist van the queen. In een stad in Chicago worden al hertselbetalingen uitbetaald (Amerikaanse stad begint met eerste herstelbetalingen voor zwarte inwoners, 2031).
En dan nog staat het in schril contrast met de aandacht die er is voor 2 juli 1863, de datum van de afschaffing van de slavernij. Tussenhaakjes, Nederland was er behoorlijk laat. Dit terwijl Koti keti (verbroken keten/ketting) groot wordt gevierd.
Charles do Rego was een van de eersten die de opstand toevertrouwde aan het papier (do Rego, 1983). Dolph van Stapele maakte een internationale film van: “Tula; the revolt” (Stapele, 2013). Tussen die twee in zijn er nog legio publicaties. Aan standbeelden en gedenkplekken ook geen gebrek. In 2017 werd er weer een mega pier vernoemd naar onze held Tula. Sommigen vinden dat er nog een stanbeeld moet komen in het centrum van de stad. Waarom niet?
Het is politiek niet correct om te zeggen, maar onze samenleving is vast blijven steken in 1795. Tula lijkt gisteren vermoord. Ja, wij lijden een een slavernijsyndroom. En Marcus Garvey en Bob Marley hebben gelijk: “Emancipate yourself from mental slavery," because "None but ourselves can free our minds.” Doble R heeft gelijk:
Tula ba sinja nos kon lucha,
kon bringa pa nos hanja nos balor
Mira, mira ki ironía, nos lucha ya no ta kontr’e opresor,
nos ta bringa otro, si nos mes ta bringando otro (Recordino, 1977)
References
Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. (2021). Ketens van het verleden; Rapport van Bevindingen.
Amerikaanse stad begint met eerste herstelbetalingen voor zwarte inwoners. (2031, augustus 9). Retrieved from www.rtlnieuws.nl: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5246345/herstelbetalingen-chicago-verenigde-staten-zwarte-inwoners?fbclid=IwAR0eDvG3Ut_Sg6W33hOjPJE9hL9IYI6gsU5GCAlHBZcVTuqh08lpdswUFD8
do Rego, C. (1983). Sklabitut i rebelion, 1795.
Lol voor exploitatie museum Knip. (2021, augustus 18). Antilliaans Dagblad, p. 4.
Recordino, R. (1977). Tula warda [Recorded by D. R. Stars]. Curacao.
Stapele, D. v. (Director). (2013). Tula; The Revolt [Motion Picture].
Vijber, H., & Basilio, G. (2021). Impact van het Nederlandse slavernijverleden op Curacao; Kistallisatie van de op Curacao gehouden dialoog; "Wij willen niks anders dan onze vrijheid; 3 t/m juni 2021". Willemstad.
Comments