top of page

Dag van de vlag. Ik kniel

De Vlag

DRAFT 1.0

2 juli 2021

Dag van de vlag. Ik kniel.

Vandaag is dag van de vlag. Wat is een vlag? Een vlag is een stuk stof met een onderscheidend ontwerp en kleuren. Nationale vlaggen zijn patriottische symbolen met zeer uiteenlopende interpretaties die vaak sterke militaire associaties bevatten vanwege hun oorspronkelijke en voortdurende gebruik voor dat doel. Hoe wordt een vlag een symbool waar mensen zelfs voor willen strijden tot de dood? Een vlag is een symbool dat verbindt?

Ik denk al een paar dagen aan vlaggen. Het begon met de problemen over de diversiteit vlag in de stadions tijdens de wedstrijden van de Eurocup 2020 die gespeeld wordt in 2021 en alle selecties spelen voor de eer van hun vlag. Het valt mij op de Nederland bij sport oranje gebruikt en de nationale vlag met rust laat. Steeds meer Curaçaose mannen maken deel uit van de Nederlandse selectie. De Curacaose selectie, die onze vlag verdedigd, komt steeds verderb in toernooien.

Ik denk aan het feit dat Churandy Martina 1 juni 2020 te horen kreeg dat hij gekozen is om de Nederlandse vlag te dragen wanneer de Olympische vlag gehesen wordt in Japan 2021. Het doet mij denken dat Nederlaag van ons Olympisch comité in de rechtszaken in Europa. Na 2010 zijn wij geen lid meer van de Olympische beweging want wij zijn geen Nederlandse Antillen meer en niet volledig onafhankelijk. Vroeger hadden wij drie vlaggen: Curacaosche, de Antilliaanse en de Nederlandse.

1 juli is de Dag van de Emancipatie. Het is volgens mij de eerste keer dat wij nadrukkelijker stil staan op deze dag. In Nederland wordt het waarschijnlijk een nationale feestdag. Gisteren heeft de burgemeester namens de stad excuses aangeboden. 1 juli 2021 heeft de Staten ook twee wetten aangenomen om te voldoen aan de eisen van Nederland om in aanmerking te komen voor een lening om te beschikken over liquiditeit in het kader van de COVID-19 crisis. Ik denk terug aan alle vlaggen van de politieke partijen op Aruba en Curaçao, die hebben gestreden om de stem van de kiezer, waarbij men standpunten innam ten aanzien van Coho (de Nederlandse vlag) en het homohuwelijk (de diversiteit vlag) en nog veel meer. Dat Nederland ons stiefkinderlijk behandelt is misschien te begrijpen gezien het gedrag van onze politiek de afgelopen zeventig jaar, maar hoe valt het te rijmen met het slavernijverleden?

Onze vlag verschijnt nog regelmatig op het hoogste sportniveau. Zo sloeg Kenley Jansen de vlag om zijn schouders toen de Dodgers in 2020 “The World Series” won.

Ik moet denken hoe het allemaal begon tijdens het Amerikaans voetbal toen een speler knielde voor vlag en volkslied, uit protest tegen de ongelijkheid in zijn land. Hoe dat de ogen opende en bijdroeg aan de strijd van Black lives matter en de protesten na de de dood van George Floyd.

Wij zijn verdeeld, er is grote ongelijkheid en velen zijn uitgesloten van werk en andere deelname aan de samenleving en daarom kniel ik voor onze de vlag.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page