top of page

Crisis in het onderwijs

Op 6 juni 2014, vrijdag, hoor ik in een talkshow dat de minister van onderwijs dreigt op te stappen. De zoveelste na 101010. Nu blijkt dat in ons ingewikkeld onderwijssysteem er al een aantal jaren een beslissing is genomen dat leerlingen die een van de vier niveau's in het beroepsonderwijs hebben afgrond de arbeidsmarkt op moeten. En niet op het volgende niveau moeten verder studeren. Op papier is het wel te begrijpen. Maar veel leerlingen (zij en andere mensen noemen ze graag studenten) willen verder studeren, stapelen, heet dat. Maar dat kost geld. Geld dat het land niet heeft. Dus nu vlak voor de vakantie wordt duidelijk dat dat niet kan. De scholengemeenschap werd stapelgek en zo stond de minister onder druk.

Wat de situatie nog bizarder maalt is de jeugdwerkloosheid van 37%. Er is onvoldoende werk voor de schoolverlaters.

De crisis is overal, niet alleen in het onderwijs. Crisis in electriciteitvoorziening. Na de beestachtige verwijdering van management, kwam mismanagement. Maar de ramp in de watervoorziening heeft nog niemand in de gaten. Nu gaat zelfs de telefoon af en toe plat. Nu het ontslag van de Rector Magnificus, wordt nu de echte chaos zichtbaar. Academische vrijheid bestaat vanaf 101010 niet.

De pilaren van integriteit van Transperency Internation zijn ingestort. Door fout geld hebben de politieke partijen het begeven. Het ambtelijk apparaat is Total verpolitiekt of -verziek, corrupt en functioneert. En men is ook niet van plan het te laten werken. Bijvoorbeeld werd even een kunstatalierhoudster stiekum secretaris generall van het minsterie van economische ontwikkeling. Ze had de juiste kleur en niet alleen de politieke kleur. De media kinnen door allerlei factoren hun rol niet waar maken. De rechtspraak in niet onafhankelijk; de burger wordt niet beschermt door rechter. De rechter is zelf bang van de regering en de politiek.

In mijn boek "Curacao 3.0" (2013) stelde ik het al: Curacao 1.0 en 2.0 zijn crasht en niet meer te redden. We moeten links om of rechtsom naar moderne samenleving.

0 views0 comments

Comments


bottom of page