top of page

CPost

DRAFT 1.0

11 maart 2021

Gisteren moest ik op het postkantoor op Groot Kwartier een pakketje van Amazon ophalen. Ik koop liever lokaal, maar je kunt hier niet alles vinden wat je wil en ik vind de transport kosten erg hoog. Bovendien wordt Jeff Bezos steeds rijker, terwijl hij zijn werknemers zeer slecht betaald.

De laatste mail van Cpost kwam de dag eerder dat de spullen en er waren, dus had ik gepland om rond 10:30 mijn home-office te verlaten. Ik had mijn factuur uitgeprint. Bij aankomst was duidelijk dat het COVID-protocol werd gevolgd. De “bewaker” ving mij op een drong aan dat ik moets swipen en verwees mij naar een digitale kiosk. Daar kon ik touchscreen wat codes die op de print stonden invoeren. Toen vroeg het scherm een code. Ik moest de bewaker erbij halen om te vragen waar ik deze code kon vinden. Hij legde uit om op mijn mobiel te kijken in mijn email. En ja hoor, daar was de code. Deze invoeren. En ik kon swipen. Enkele minuten later werd mijn naam geroepen bij loket 1 en ik kon de doos zo meenemen. Binnen tien minuten zat ik weer in de auto.

CPost was vroeger onderdeel van de overheid. In de jaren tachtig werd het geprivatiseerd. Het was de tijdgeest. Canadian Post nam het over. Het werd geen succes. De post werd weer een overheidsNV en leed een kwakkelend bestaan. Niet zo langgeldenen werde een nieuwe directuer aangesteld. Wij zien nu dat CPost innoveert.

Wij moesten lang wachten. Maar dankzij COVID-19 zien wij dat organisaties op het eiland (SVB en ABC Busbedrijf als voorbeelden) echt digitaliseren. Of het goed noeg is om een smart nation te worden, weet ik niet.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page