top of page
mpgoede

Complexiteit van kleinschaligheid

Complexiteit van kleinschaligheid

DRAFT 1.0

6 juli 2021

Vaak denken wij dat klein overzichtelijk is en groot complex. Er is echter een kleine schaal waar de voordelen van kleinschaligheid verloren gaan en zaken weer complex worden. Er is vast een auteur die dat uitgebreid uitlegt. Ik heb het niet alleen over diseconomies of scale. Mijn punt is dat de eilanden, ook Curaçao zo klein zijn, dat het erg complex wordt. Een van de eersten die dit, volgens mij, verwoorde is van de Berg. Hij wees op schaalnadeel en dat daarom alles duurder wordt. Het feit dat alles naar het eiland getransporteerd moet worden en de daaraan gerelateerde problemen met voorraden. Logistieke problemen dus. De logistiek kost ook in termen van rente en verzekering. Zo gaat hij nog even door maar het gaat mij om de volgende passage (van den Berg, 1991).

Infra-structuur

Curaçao heeft een internationaal vliegveld nodig waar de grootste vliegtuigen kunnen landen. Ook de haven moet voldoen aan de internationaal geldende eisen. Het wegennet is vergeleken met de rest van het Caraïbisch gebied goed te nomen. Het spreekt voor zich dat hiervoor betaald moet worden. Het ziekenhuis is uitgerust om vrijwel alle operaties te verrichten. De aanschaf van medische apparatuur is relatie tot het kleine aantal te behandelen patiënten leidt tot relatief hoge tarieven omdat het apparaat terugverdiend moet worden. Echter, het alternatief, naar het buitenland gaan voor behandeling is vaak duurder (van den Berg, 1991).

Wij zijn dertig jaar verder en wij zitten nu wel met een erg slecht wegennet en een volgens sommige financiële experts onbetaalbaar ultra-modern ziekenhuis. Aan het einde van de specifieke tekst stelt Rob:

Het zal duidelijk zijn dat voor vele van de voorgaand opgesomde onderwerpen de problematiek voor een overheid dezelfde is, of het nu gaat om 150.000 of om 15 miljoen inwoners. De druk op de overheid op Curaçao is daardoor misschien niet honderd maal, maar vele malen groter en gecompliceerder dan die op een middelgrote gemeente in Nederland. Men kan zich alleen maar verbazen dat het nog relatief zo goed gaat met Curaçao. Andere eilanden in de regio die met dezelfde nadelen kampen, gaat het veelal aanzienlijk minder voor de wind (van den Berg, 1991).

Dertig jaar later zijn meerdere eilanden ons voorbij gesteeft. Deze problematiek heb ik in veel minder woorden maar in niet mis te verstane woorden ook gelezen in Geniale Anarchie uit 1990:

Wij zweven auf Flügeln des Gesanges boven huiveringwekkende afgrond en spotten met de wetten van de zwaartekracht. Niemand begrijpt hoe die rotzooi bij ons in elkaar zit. Niemand kan verklaren hoe wij een dergelijke incompetentie en slabakkerij overleven. Het geheim van Curaçao is ondoorgrondelijk (van Leeuwen, 1990).

Titel van het specifieke verhaal van Boeli van Leeuwenis “Permanent naar de bliksem”.

References

van den Berg, R. (1991). Curacao in de praktijk; Economische notities; 27 actuele onderwerpen. Willemstad: R.O.B. Management N.V.

van Leeuwen, B. (1990). Geniale anarchie. Knipscheer.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Σχόλια


bottom of page