top of page

Coho, Balkenende norm en dergelijken

Coho, Balkenende norm en dergelijken

DRAFT 2022

16 februari 2022

De nieuwe staatssecretaris, van Huffelen, was even op kennismakingsbezoek. Ze nam voor ons de 188 pagina’s van de rijkswet die de Coho (Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling) mee. Dat is die nieuwe entiteit die moet waken over de implementatie van de voorwaarden verbonden aan de leningen in het kader van overleven van de de pandemie (landspakket). Het is dus bij twee jaar in de maak. Er zijn nog enkele stappen die genomen moeten worden, voordat het helemaal een feit is. Zo moet het nu behandeld worden in de parlementen, maar alle zogenaamde experts zeggen dat het nu een formaliteit is. Ook zeggen velen dat het altijd een formaliteit is geweest en niet begrijpen hoe het een punt is geworden in de verkiezingsstrijd van 2021.

Tegelijkertijd is een belangrijk punt van het landspakket ook een stap verder: de Balkenende norm. Na, zeg maar, tien jaar (of meer) is het door de regering aangenomen en gezonden naar de Staten. Het lijkt mij eigenlijk een beetje een omgekeerde volgorde; eerst de raad van ministers daarna het parlement. De wet stelt dat CEO’s van overheidsgelieerde entiteiten 130% van het inkomen van de premier mogen verdienen. Teven wordt met de wet de overige salarissen met 12,5% gereduceerd, en zijn de consultancy tarieven verlaagd naar (ik dacht) Naf. 145,- per uur (Drayer, 2022).

Het Balkende norm geeft een belangrijk signaal af; er wordt paal en perk gesteld aan rent-seeking. Dit is een ware epidemie geworden. Maar er zal nog veel water naar zee vloeien voordat het echt zo ver is. En wij zijn er nog lang niet. Het landspaket bestaat uit acht hoofdstukken: financien, economie, ambtelijke apparaat, gezondheidszorg, onderwijs, etc. En dan nog niet eens de vraag of de punten in de hoofdstukken wel de essentiële punten zijn en of er samenhang is binnen de hoofdstukken en tussen de hoofdstukken. En dan zijn er ook nog zaken als de gaten in de weg en het zwerfvuil. Maar daar maken zich zich maar weinig zich druk om, want er gebeurd tenminte iets, niet waar?

References

Drayer, D. (2022, februari 9). Balkenende-norm op Curacao is 2630.00 gulden. Retrieved from curacao.nu: https://curacao.nu/balkenende-norm-op-curacao-is-263-000-gulden/

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page