top of page

CMC is een tikkende tijdbom?

CMC is een tikkende tijdbom?

DRAFT 1.0

1 september 2021

In november 2021 is het Curaçao Medical Center (CMC) twee jaar open. De geschiedenis van het ziekenhuis zal hopelijk nog geschreven worden. Ook zou er een parlementaire enquête moeten komen. Het is volgens deskundige een state of the art gebouw en operatie. Maar volgens deskundigen is de operations niet te betalen.

Het heeft lang geduurd voor dat is besloten een nieuw ziekenhuis te bouwen. In 2019 was het Sehos 159 jaar oud (Goede, 2009). Er is veel discussie geweest over de locatie. Het was Jan Noorduynweg, Amstel-terrein, maar het werd Otrobanda. Veel discussie over monumenten en de UNESCO werelderfgoedlijst. De bouw was geraamd op ongeveer 400 miljoen. Het werd gebouwd voor ongeveer 650 miljoen. Er zijn veel geruchten over met name consultants die grof geld zouden hebben verdiend. Het had een grote ramp kunnen worden maar een kleine groep mensen, waar Clifton Wálle het gezicht van was, heeft gezorgd dat het CMC werd afgebouwd.

Toen het ziekenhuis er eenmaal stond, was er de verhuizing die plaatsvond met het uit het raam moeten gooien van alle draaiboeken. CMC begon met de nodige kinderziektes, die werden opgelost, en toe werd het eiland geraakt door de pandemie en raakt het ziekehuis vol met COVID-19 patiënten.

Ondertussen wonnen de specialisten de rechtszaak dat ze niet hoeven te betalen wat het CMC in gedachten had. Dan roept de minister van Financiën dat het CMC 9 miljoen heeft betaald aan het oude ziekenhuis om klaar te staan voor het geval de pandemie uit de hand zou lopen, wat gelukkig niet is gebeurd. Hij vindt het niet kunnen. Dan neemt de Staten een motie aan dat het CMC eerst de reserves van vijf miljoen moet opsouperen, voor dat de regering extra hulp biedt in verband met de vierde golf van de pandemie (CMC moet eerst eigen geld opmaken, 2021).

Naar aanleiding daarvan zie in een programma met financieel directeur van de NV die het CMC opereert en de directeur van de vastgoedmaatschappij die het gebouw beheert. Wat blijkt nu? Het CMC kan niet voldoende huur betalen aan de vastgoedmaatschappij. En ik zie geen mogelijkheid hoe dat in de toekomst wel het geval kan zijn. Dat betekent dus dat vastgoed de lening niet kan aflossen. Vroeg of laat gaat het stil vallen en dan zal het vastgoed verkocht moeten worden of wordt het eigendom van de financierders. Maar dan nog moet er huur betaald worden. En er zijn nog meer manieren hoe het geheel vast kan lopen, bijvoorbeeld als het SVB de rekening niet meer kan betalen.

Het CMC is een illustratie van onze governance. Achter de feiten aan lopen. Niet genoeg letten op de financiën. Niet vooruit kijken. Het zou allemaal niet zo erg zijn als het leergeld is.

References

CMC moet eerst eigen geld opmaken. (2021, augustus 20). Opgehaald van curacao.nu: https://curacao.nu/cmc-moet-eerst-eigen-geld-opmaken/

Goede, M. (2009). Governance in the healthcare sector of Curacao. In M. Foundation, More Attention for Care; Visie op de Antilliaanse en Arubaanse gezondheidszorg (pp. 59-70). Willemstad: MAC Foundation.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page