top of page

Change your habits

Op 27 mei moet mijn auto naar de garage voor service. Mijn vrouw haalt mij op bij de garage. We rijden naar haar afspraak. Het is 8:30. Ik hou de auto. We spreken af dat ik haar 9:30 ophaal. Omdat het dit keer praktisch lijkt ga ik koffie drinken en internetten in McCafe Punda. Na tien minuten valt de WiFi weer uit. Inmiddels ben ik het gewend. Om 9:25 stap ik de auto in en bel mijn vrouw om vast te stellen of het nog steeds de afgesproken tijd is. Ze geeft door nog vijf minuten extra nodig te hebben. Op de afgesproken tijd sta ik voor de deur. Vijftien minuten later stapt ze in. Ik ben niet blij. Ik heb alles gedaan om niet te hoeven wachten en er was ook geen enkele rede voor haar om laat te zijn. Zeg tegen haar: dit is nu het probleem waarom het eiland niet functioneert. We haasten ons nu verder naar de andere afspraken.

Maar mijn vrouw is een top professioneel psychologe. Ik vraag haar of er geen enkele collega is die in de talkshow 2121 kan verschijnen om te praten over de rol van de vader, want na twee weken bellen, heeft nog niemand teruggebeld. Ze vertelt dat ze de ervaring heeft dat niemand reageert, behalve als het gaat om de onderhandelingen met de oveheid over het tarief voor een behandeling of over wie wel toegelaten moet worden tot de beroepsvereniging. Deze beroepsgroep pakt haar maatschappelijk verantwoordelijkheid niet. Het doet me denken aan mijn laatste gesprek met de psychiater Karel Blijd. Hij stelde dat vele Curacaose jongeren pas bij de forenische psycholoog binnenkomen. Dit had voorkomen kunnen worden als ze in hun jongere jaren een gesprek hadden gevoerd met een psycholoog. Ik vrees dat vroeg of laat de psychologen hiervan de rekening gepresenteerd zullen worden.

Op het eiland noemt iedereen zich professional. Het schijnt belangrijk te zijn om het te zijn. We hebben zelfs een heel kabinet van professionals gehad. De mannelijke versie moet een geklede broek met duur hemd aan hebben. De stropdas is optioneel. De dames moeten een pakje aan hebben, met broek of rok. Aan het gedrag ken ik het vaak niet merken. Een aantal adviezen aan deze profesdionals:

Verschijn op tijd.

Maak je cell uit als je in een meeting bent.

Geef follow up aan de afspraken.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page