top of page

Blackout of Knockout?

Blackout of Knockout?

 

DRAFT 4.0

 

16 november 2023

 

Op 14 november 2023 was het weer zover, opnieuw een stroomstoring; blackout. De hele dag was het internet van FLOW al zwak. We zaten dus enkele uren zonder stroom en internet. Gelukkig hadden we wel data via de mobiele telefoon. Zondag lag het internet van FLOW al plat.

Curaçao heeft te maken met problemen zoals stroomuitval, internetstoringen, stijgende kosten, loslopende honden, het onvermogen om thuis te blijven met de hitte, pensioenen in gevaar en de voortdurende dreiging van het wel of niet heropenen van de raffinaderij. Tel je zegeningen; er is water om te drinken. Hoeveel kost dit onze economie vandaag? Op een dag zoals vandaag kan onze economie 13,7 miljoen verliezen. Dat is ons bruto binnenlands product (bbp) van 5 miljard gedeeld door 365 dagen. Erg simpel natuurlijk, maar het kost wel heel veel geld.

Ik zie de digitale hub niet meer als een realistische nieuwe sector.

Meer topinkomen maar minder resultaat. Bij al deze bedrijven verdienen mensen aan de top topinkomens naar wereldschaal maar de presaties blijven enorm achter.

We kunnen niet langer zeggen: Het is de schuld van Darick Jonis. Hij heeft namelijk zijn ontslag ingediend. Ik vrees dat het erg moeilijk wordt om de economie te handhaven, laat staan nieuwe sectoren zoals ICT en de bijbehorende digitale hub te ontwikkelen. Het probleem is dat bedrijven en de mensen die er werken het niet langer als hun levenswerk beschouwen.

Ik heb de voormalige directeur, de heer Gilbert Gouverneur van de KAE, nog meegemaakt. Alles aan de man en de organisatie straalde uit dat hij zijn leven zou geven om de continuïteit van de stroomvoorziening te waarborgen. Een zeer bescheiden man die ik zelden heb horen praten. Hij kwam bij mij over als iemand die liever handelt dan praat. Dat hebben we niet meer; we hebben nu alleen maar leiders met hoge inkomens die mooie praatjes verkopen. Maar we kunnen het niet alleen op de top en politici gooien. Mensen met passie voor hun werk zijn gewoon schaars, en dat is wat wij merken en voelen. Alles op het eiland gaat stroef en moeizaam.

 

Miguel Goede

10 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page