top of page
Search
  • _

Bestuurskracht, mediocartie versus meritocratie

Bestuurskracht, mediocartie versus meritocratie

DRAFT 1.0

30 maart 2021

“Bestuurskracht is de capaciteit om als bestuur de eigen organisatie zodanig uit te bouwen dat een beleid wordt gevoerd dat aan de verwachtingen van de burgers tegemoet komt. Het is de mogelijkheid om als bestuur een zelfstandige politieke rol te spelen t.o.v. de gemeenschap die het bestuur verkozen heeft.” (Bestuurskracht, sd)

Ik refereer naar een aantal artikelen in Antilliaans Dagblad van 29 maart 2021.

CMC gaat tot het uitersten (CMC gaat tot het uitersten, 2021).

CBCS met indringend toezicht (CBCS met indringend toezicht, 2021).

Vertraging onderzoek arbeidsvoorwaarden (Vertraging onderzoek arbeidsvoorwaarden, 2021).

Cft: Trage uitvoering verbeterplan (Cft: Trage uitvoering verbeterplan, 2021).

Stagnatie hervorming kansspelen (Stagnatie hervorming kansspelen, 2021).

Dit is een selectie. Het illustreert dat Curaçao op zijn tenen loopt, het water komt tot aan de lippen en nauwelijks het hoofd boven water kan houden. Het is makkelijk om te denken dat dit veroorzaakt wordt door COVID-19, maar dat is het niet alleen. COVID-19 legt onderliggende condities bloot. Wat wordt bloot is gelegd is dat wij niet hebben gewerkt aan de bestuurskracht. Een van de belangrijkste oorzaken zijn patronage, nepotisme, cronyisme. Wij hebben familie en vrienden geplaatst op plekken waar ze niets (bij)dragen.

Men kan zeggen dat dit inherent is aan kleine samenleving, een Small Island Developing State (SIDS), maar het blijft een individuele en collectieve keuze om mee te doen aan mediocratie.

Men kan ook kiezen voor meritocartie. De enige oplossing is met de beste spelers het veld op te gaan, net als de nationale voetbalselectie (Zwaarbevochten zege Curacao op Cuba, 2021). Het is jammer dat COHO een rol krijgt gelijk aan dat van Guus Hiddink, want wij kunnen het blijkbaar zelf niet.

References

Bestuurskracht. (n.d.). Retrieved from https://www.betekenis-definitie.nl/Bestuurskracht#:~:text=Bestuurskracht%20is%20de%20capaciteit%20om,die%20het%20bestuur%20verkozen%20heeft.

CBCS met indringend toezicht. (2021, maart 29). Antilliaans Dagblad, p. 2.

Cft: Trage uitvoering verbeterplan. (2021, maart 29). Antilliaans Dagblad, p. 8.

CMC gaat tot het uitersten. (2021, maart 29). Anitiiliaans Dagblad, p. 1.

Stagnatie hervorming kansspelen. (2021, maart 29). Antilliaans Dagblad, p. 11.

Vertraging onderzoek arbeidsvoorwaarden. (2021, maart 29). Antilliaans Dagblad, p. 4.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

This book is on an Uthopian Small Islland Development State (in the Caribbean). It covers: The individual The family The education The neigborhood Living Work Governance This Uthopia is powerd by info

Even institutions like The Economist are concerned about the lack of jobs in the future due to the progress of technololigicale developments and the implementations of these. http://www.economist.com/

I admire does who talk about the future with conviction, because the future is unknown. Someone said the best we to predict the future is to create it. I do not know. The future has changed. The chang

bottom of page