top of page

Bario 5.0

Bario 5.0

DRAFT 5.0

9 augustus 2022

De samenleving van de toekomst lijkt misschien ver weg maar anderzijds ontstaat het al. Kijk nu naar Bario in Otrobanda met hun community straatfeest Kaya Kaya, dat -na twee jaar pandemie- in augustus 2022 weer gevierd gaat worden.

Het is een menscentrisch gebeuren, decentraal, en lateraal. Het is zelfredzaam op het niveau van de bario maar ook van de burgers, maar verre van individualistisch, in tegendeel, het is inclusief, het is meer ‘wij’ dan ‘ik.’ Men wacht niet op de overheid en ook niet op het bedrijfsleven (de zogenaamde markt- of private sector). Op basis van deze principes ziet men een nieuwe soort gemeenschap ontstaan waarin de mens kan leven.

De bario leert en doet kennis op en zegt weleens dit te willen delen met anderen, maar eerlijk gezegd zie ik dat niet. Mogelijk heeft men de handen vol om de eigen snelle ontwikkeling bij te benen. Dat brengt mij op de valkuilen, want het ultieme succes van deze ontwikkeling is niet gegarandeerd. Het zou bijvoorbeeld slachtoffer kunnen worden van het eigen succes, bijvoorbeeld door zelfgenoegzaamheid of door verschillende belangen van binnen en van buiten. Een variant daarvan is de gentrification. De ruïnes anderen worden gerestaureerd met subsidie door rijke mensen van buiten de wijk vanuit een puur commercieel kapitalistisch belang. Dit zou de oorspronkelijke bewoners weg kunnen drukken en verdwijnt het menscentrime en wordt het geheel minder leefbaar maar door geldgedreven. De delicate balans tussen ‘wij’ en ’ik’ gaat verloren.

Een andere ogenschijnlijke valkuil zijn graffiti en murals. Tot op zekere hoogte is dit een verrijking voor de buurt, maar er is een kenterpunt waarna het de buurt een ghetto look and feel geeft. Ik wens de bario veel succes toe want het is een model, een showcase en drager van kennis voor oplossingen van wijken op het eiland.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page