top of page

Aruba ariba

DRAFT 3.0

5 maart 2023

Een week of twee geleden was men op Curaçao in rep en roer omdat een Arubaanse bestuurder verslag deed van reis naar Nederland. Kennelijk is Aruba ver met gesprekken en overeenkomsten om een hydrogen plant te beginnen op de plek waar nu de rustige resten staan wat een de Lago raffinaderij was en een regionale speler te worden op gebied van hyrdrogen energie (Aruba regionaal leider schone energie, 2023). Ik heb vanaf begin dit jaar geschreven over waarom Curaçao niet deze ambitie heeft. Toen hebben meerderen mij plannen en informatie gestuurd dat Curaçao weldegelijk plannen heeft. Maar plannen hebben is een, doen is wat anders.

Nu moeten wij niet doen alsof Aruba zomaar weer een idee van ons heeft gepikt. Aruba was al sinds kabinet Mike Eman bezig met de implementatie van een visie van een ‘groen’ Aruba. Grootheden als Charles Branson werden naar het eiland gehaald. TNO opende daar een vestiging en verrichte daar studies en er waren experimenten. Maar volgen informatie bevestigtigde TNO zich daar nadat Curaçao niet makkelijk deed. Inmiddels heeft TNO daar de tent gesloten en is er wel wat activiteit van TNO op Curaçao.

Het lijkt een patroon dat goede zaken op Curaçao worden bedacht of zelfs beginnen maar naar Aruba uitwijken. Wat ik steeds hoor is dat men op Aruba sneller beslist. Maar er zijn vast meer factoren die een rol spelen. Bijvoorbeeld waren er hier veel eerder plannen voor een nieuwe luchthaven maar bouwde Curaçao veel later dan Aruba een nieuwe. En dan was het nog niet eens de beste. Curaçao droomt al jaren van de mogelijkheden van de cannabis industrie meer zie ik een van deze dagen op Aruba zoiets verschijnen. Maar een iconische illustratie van dit fenomeen is hoe Curaçao een succesvolle wijnindustrie (Curaçao Winery) verjoeg en nu hoe het nu tot bloei is gekomen op Aruba. Men hoort het wel vaker dat Curaçao haar eigen vijand is.

Maar terug naar de alternatieve energie. Niets let Curaçao om een regionaal lab op het gebied van alternatieve energie te worden, ook al zou Aruba eerder starten of voorliggen. Het enige wat Curaçao in de weg staat is Curaçao zelf door de start van Aruba als excuus te gebruiken om weer niets verder te hoeven proberen op dit gebied.

References

Aruba regionaal leider schone energie. (2023, februari 23). Antilliaans Dagblad. Retrieved from https://antilliaansdagblad.com/aruba/27189-aruba-regionaal-leider-schone-energie

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page