top of page

Armoede

Op Facebook wordt armoede een steeds terugkerend onderwerp. De dag voor kerst 2013 post Jose het volgende arikel.

Deel op FB1414 Share on Facebook

ma 23 dec 2013, 22:15

Eerste 'Lidl-restaurant' opent deuren

door Alexander Bakker

DEN HAAG -

Het eerste ’Lidl-restaurant’ van Nederland opent op 1 februari in Den Haag. Gasten krijgen in een luxe zaak voor 5 euro een compleet verzorgde maaltijd inclusief drankje voorgeschoteld. Ondernemer Ad Sedubun springt met zijn restaurant Dill in op de sterk groeiende groep arme gezinnen, eenzame ouderen en studenten.

Voor een prikje bereiden professionele koks gerechten met ingrediënten die exclusief geleverd worden door de Duitse supermarkt. Om de personeelkosten laag te houden worden werklozen en stagiaires ingezet als obers. Op die manier hoopt de horecazaak een bijdrage te kunnen leveren aan het gebrek aan ervaringsplaatsen.

De Haagse horecaman verbouwt niet alleen zijn huidige zaak aan het Rabbijn Maarssenplein. Ook zijn restaurant in Liverpool en later Manchester worden omgebouwd tot hippe ontmoetingsplaatsen waar gasten voor een prikje kunnen dineren. Als het een succes is komt er een landelijke keten.

Het budgetrestaurant is geïnspireerd op het tijdelijke restaurant Dill in Stockholm. Er werd in een hip gebouw door de Britse tweesterrenchef Michael Wignall in het diepste geheim alleen gekookt met Lidl-producten. Tal van beroemdheden hadden de gewiekste reclamestunt niet in de gaten; er was zelfs een wachtlijst met honderden fijnproevers.„Zweden ging natuurlijk totaal over de top. In Den Haag komen we iedere week met een andere kaart met elke dag een ander menu. De weekaanbiedingen spelen daar een belangrijke rol bij”, vertelt de horecaman. „Alles wordt keurig opgemaakt en gasten die normaal geen cent te makken hebben voor een avondje eten buiten de deur krijgen gewoon porselein servies en bestek.”

Omdat Sedubun een ware stormloop verwacht komen er wel spelregels. Zo krijgen gasten een half uur de tijd om hun ontbijt van 2,50 euro te nuttigen en 45 minuten voor de lunch die een euro meer kost. Voor het avondmaal wordt meer tijd uitgetrokken: anderhalf uur. „Met Jamie Oliver als voorbeeld gaan we voor een gezonde maaltijd. Veel mensen met een kleine portemonnee krijgen het niet voor elkaar om een goed uitgebalanceerde maaltijd voor te schotelen.”

Anthon post een artikel over de man van het jaar: de paus. (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3567188/2013/12/24/Heeft-de-wereld-met-paus-Franciscus-een-nieuwe-moreel-leider.dhtml#.Urm1FY1Jjgg.facebook, 24 december 2014) De paus heeft de "just do it" barmhartigheid geïntroduceerd. Heeft het kapitalisme afgekeerd en heeft gezegd dat het communisme ook de weg niet is.

In de krant crisis staat dat Nederland nu vijf jaar crisis heeft gekend. Het is niet duidelijk of de crisis nu voorbij is.

Bloomberg schrijft dat op 24 december 2013 de Venezolaanse Bolivar voor toeristen met 44% is gedevalueerd. Enkele dagen geleden waren er berichten dat de bezine prijs in Venezuela zou stijgen, van vijf cent met enkele centen. Dit zou een echte schok zijn, want de Venezolaan vindt dat bezine gratis moet zijn. Ook zijn er geruchten dat de staats oliemaatschappij in grote financiële moeilijkheden zit. Het is duidelijk dat ook het Chavismo de weg niet is.

Op Curacao is het rustig op straat het is duidelijk dat het eiland in een diepe crisis is en hier hebben slechts Chavismo "light" gekend, zonder aardolie. Het eiland moet hoop putten uit de aan te vangen bouw van het nieuwe ziekenhuis. Iemand vertelde mij op het kerstontbijt dat iedereen voor de gek wordt gehouden, want de financiering is niet rond.

0 views0 comments

Comments


bottom of page