top of page

Arbeidsmarkt, onderwijs, productiviteit

Arbeidsmarkt, onderwijs, productiviteit

DRAFT 2.0

23 juni 2022

Curaçao heeft in 2022 een werkloosheid van 22%, andere bronnen stellen zelfs dat het 19,4%. De jeugdwerkloosheid zal wel net rond de 40% liggen. De daling van 2022 heeft ongetwijfeld te maken met het economisch herstel “na” de pandemie, in het bijzonder in de toeristische sector, specifiek het openen van Sandals hotel met zevenhonderd banen, en de emigratie naar met name Nederland. Hoe men dat de sterk dalende werkloosheidscijfers komt voor de komende jaren zijn mij een raadsel. Ik denk dat het gaat om lage loon banen in het toerisme die de middenklasse niet laten groeien. Maar in alle scenario's heeft Curaçao de hoogste werkloosheid.

Al jaren is het een afgezaagd onderwerp: onderwijs moet aansluiten op de behoeftes van de arbeidsmarkt. Wij hebben een lage productiviteit, maar er verandert niets. Nu lijkt er een eind inzicht van het traject van de zogenaamde nul-meting van het onderwijs, en is de verwachting dat er nu wel iets gaat gebeuren.

Iedereen is er van overtuigd dat het niet aan hem of haar ligt maar aan de ander. In feite is het onderwijs een onbestuurbare vloot van mammoettankers. Wat is dat de oplossing? Dat is moeilijk want implementatie kunnen wij niet, daarom komt het Coho. Talentvolle leerlingen en studenten zullen zich via internet en het buitenland blijven ontwikkelen.

Miguel Goede

0 views0 comments

Yorumlar


bottom of page