top of page

Als er geen visie is, gaat het volk ten onder

Als er geen visie is, gaat het volk ten onder


DRAFT 4.0


22 oktober 2023


Het is zaterdagochtend, elf uur, en na een smakelijk ontbijt bij de Colombiaan in de Breedestraat Otrobanda, ben ik weer thuis om wat administratieve taken af te handelen. Toch besluit ik te beginnen met schrijven, want de dag vliegt voorbij. Vandaag wil ik het hebben over visie. In mijn gedachten speelt de uitspraak uit Spreuken 29:18:


“Als er geen visie is, gaat het volk ten onder, maar welzalig is hij die de wet in acht neemt.”


Dit onderwerp heeft natuurlijk te maken met het feit dat ik tijdens de conferenties van het Curaçao Climate Change Platform en die van de SER over de Future of Work opnieuw heb gewezen op de visie Curaçao 2030. Ik wil vooruit, ik wil bouwen aan een betere toekomst. Maar dan dringt de vraag zich op: in hoe zijn we afgezakt sinds 2010, en misschien zelfs al daarvoor? Volgens mij zien we het niet, ontkennen we het door het niet onder ogen te willen zien en door te ontkennen, zolang het ons niet persoonlijk treft.

We bevinden ons op de zwarte lijst voor mensenhandel, en we staan op andere zwarte lijsten met betrekking tot financiële transacties, waaronder witwassen. Miljarden van ons volk verdwijnen onder het toezicht van onze eigen mensen. Corruptie viert hoogtij; zelfs het lidmaatschap van Sheldry Osepa meldt smeergeld bij UOOW. Ons pensioenstelsel staat op instorten, terwijl de vergrijzing toeneemt en er nog geen fatsoenlijk ouderenbeleid is.

Ik vrees dat de meerderheid van de bevolking onder het echte bestaansminimum leeft. De pandemie van psychische problemen breidt zich gestaag uit en uit zich onder andere in een toename van geweld, met name in de relationele sfeer. Onlangs raakten drie broers met elkaar in gevecht met messen; een van hen kan het niet meer navertellen. Het is duidelijk dat we geen visie hebben en geen plan om hieruit te komen. Zelfs over het landspakket horen we maar weinig, en dat begrijp ik, want het landspakket lost bijvorbeeld het Ennia-probleem niet op.

Daarom hebben we, wat we ook ondernemen, de visie Curaçao 2030 (www.curacao2030.net) nodig en moeten we overgaan tot actie. Je zou denken dat iedereen die visie zou omarmen en downloaden. De realiteit is echter dat degenen die van de visie afweten, deze dood zwijgen. Waarom zouden ze dat doen? Allereerst omdat ze zelf nog comfortabel leven en ten tweede omdat ze het gevoel hebben dat ze de visie niet zelf hebben bedacht. Het is interessant om te bekijken hoe onze neiging tot zelfvernietiging zich vanuit een ander perspectief manifesteert.


Miguel Goede

20 views0 comments

Comments


bottom of page