top of page

Actions speak louder than words

Actions speak louder than words

DRAFT 2.0

22 september 2022

Praatjes vullen geen gaatjes. Is een mens wat hij zegt of wat hij doet? Als goed zit is een mens congruent en doet hij wat hij zegt en omgekeerd. Dat is in praktijk vaak niet het geval. Veel mensen hebben mooie praatjes. Maar het is actie dat echt iets verandert. En daar ontbreekt het vaak aan; actie. Niet dat er al veel visie en/of goede plannen zijn, maar daarop gebaseerde actie is niet veel. Het is net een architect die mooie tekeningen maakt. Als er geen actie volgt, wordt er nooit iets gebouwd. Kijk nu naar: pueblo su bürt. Di pueblo, ku pueblo i pa pueblo. Dat zijn de woorden. Wat zijn de acties? Zijn die in lijn met de woorden? Nelson Mandela schijn te hebben gezegd: “Vision without action is just a dream, action without vision just passes the time, and vision with action can change the world.”

De waarde van een persoon wordt bepaald door de mate waarin hij/zij zijn beloftes nakomt. Het is misschien daarom niet verkeerd om een persoon maar veel te praten praten, want hij zal het allemaal waar moeten maken, wil die persoon zijn geloofwaardigheid niet verspelen. De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

En als ik het heb over acties heb ik het niet over acties in de zin waarin vakbonden het gebruiken, want vaak is er achter dat soort acties weinig visie. Gelukkig laten burger organisatie als Clean-up Curaçao, Curadoet, Ride for the Roses, Prinses Wilhelmina Fonds, Kaya kaya, zien hoe het anders kan. Maar ook dat lijkt het te gaan om acties op een dag of een paar dagen per jaar.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page