top of page

Aken

Aken

DRAFT 3.0

17 maart 2023

Sinds mijn dochter in Maastricht haar masteropleiding is gaan doen en nu daar werkt, maak ik altijd een studiereis naar Aken. Mijn dochter ging daar vaak in de spa liggen, maar ik moest haar echt uitnodigen om zich te verdiepen de geschiedenis van het “stadje”. Het ligt er zo gewoontjes bij maar was eens het centrum van de Westerse wereld.

Wij laten ons zo met de bus binnen rijden en slenteren zo tussen de eeuwenoude gebouwen afgewisseld met nieuwbouw. Deze zondag was het erg koud en woonden wij de kerkdienst in de Dom bij. Pas later ging ik meer lezen over dit bouwsel. Vervolgens gaan wij nog ergens koffie drinken om na wat verder slenteren weer op de bus te stappen.

Karel de Grote zijn stichtte zijn palts op de resten van Romeinse baden, daarom is de stadsnaam waarschijnlijk afkomstig van het Latijn ‘aqua’ (water). Aken heet in het Duits Aachen, in het Frans Aix-la-Chapelle, in het Limburgs Aoke. ‘De Grote’ geldt sinds de middeleeuwen als één van de belangrijkste heersers van het Westen. Het Frankische Rijk kende onder hem zijn grootste omvang. Met zijn kroning door paus Leo III op eerste kerstdag 800 in Rome, werd het keizerschap in West-Europa in ere hersteld. Hij wordt ook de vader van Europa genoemd. De Duitsers én de Fransen voeren het begin van hun nationale geschiedenis terug tot Karel de Grote.

Aken heeft geen kwart miljoen inwoners. het is een stad met een lange geschiedenis en een Dom. In de Dom werden sinds 936 dertig koningen gekroond. Het is tevens een industrieel centrum in een steenkoolgebied en een belangrijk spoorwegknooppunt met aansluiting op de hogesnelheidslijn naar Keulen en Luik en de Montzenroute naar de Antwerpse haven. Het vliegveld van Aken, Maastricht Aachen Airport, ligt op Nederlands grondgebied, zo’n 30 km van de stad, nabij het Limburgse Beek. De RWTH Aken (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule) is een van de belangrijkste technische universiteiten, speciaal voor werktuigbouwkunde, auto- en productietechniek. Een onderdeel vormt het Universitair Ziekenhuis Aken.

Op de weg terug letten wij weer heel goed op waar de bus de grens over gaat. Het is vanuit de bus een subtiele overgang. Die avond thuis blijf ik mij verbazen dat wij over geografische en grenzen van de tijd kunnen reizen. En hoe dit veel mensen ontgaat.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page