top of page
mpgoede

UTS

Vandaag 4 december 2013 was de CEO van UTS te gast in het programma Pespektiva. De CEO en het bedrijf staan de laatste tijd extra onder druk. De vakbond en de minister willen dat dat leden van de raad van commissarissen aftreden. Dit is nota bene tegen de code corporate governance. Wat is nu het geval? UTS moet tweehonderd van de ongeveer zes honderd medewerkers afvloeien. De winst is van ongeveer twintig miljoen teruggelopen naar vijf miljoen. De oorzaken zijn de concurrentie van bellen via het internet. De toegenomen personeelskosten als gevolg van het door de politiek afgedwongen in dienst nemen van uitzendkrachten. Verliezen in Suriname en St. Kitts. In 2002 en 2003 is UTS in die markten begonnen omdat de markt op Curacao open ging voor concurrentie. Maar de strategie heeft nog geen vruchten afgeworpen.

Nu wil UTS de medewerkers eerst vrijwillig af laten vloeien. Als er minder dan tweehonderd vrijwillig vertrekken gaat UTS over tot gedwongen ontslagen. De afvloeiing kost achtenveertig miljoen gulden. Dit wil de CEO bekostigen door: een fiber kabel te verkopen, aandelen in het datacenter Ctex, opbrengsten van de verkoop van Suriname en St. Kitts.

Gaat het werken? Ik weet het niet. Mijn gevoel zegt mij dat UTS geen markten moet verkopen maar met betere marketing moet concurreren. Maar UTS is een overheid monopolie tot tot en met 2002 een monopolist was. De medewerkers hebben nooit de mindset verandert. Een voorbeeld. Enkele dagen geleden vertelde de CEO dat hij enkele jaren terug tweehonderd medewerkers naar een cursus internet heeft gezonden. Slechts twee of drie haalden het papiertje. Hij stuurde de medewerkers nog twee maal om e toets te maken maar het totale rendement kwam niet boven de twintig.

Ik vrees dat UTS net de ALM het niet zal redden en dat het indelen verkocht zal worden aan Columbus en Digicel.

0 views0 comments

Comments


bottom of page