top of page

5 mei (2023)

5 mei (2023)

DRAFT 3.0

11 mei 2023

5 mei staan wij ook hier stil bij de bevrijding in het kader van de Tweede Wereldoorlog en vrijheid in het algemeen. De afgelopen twee of drie jaar is er een vrijheid comité dat hard trekt om vrijheid, in de geest van UNESCO, in the mind of men, te bevorderen. Er zijn vrijheidsmaaltijden. Ik ben daar nooit voor uitgenodigd dus weet ik wat vaag wat dat inhoud. Waar ik weer voor was uitgenodigd was de bijeenkomst in de openbare ruimte, Plasa di Pas. Sterker nog ik mocht de rede voeren (Goede, 2023). Ik werd vijf weken eerder uitgenodigd en kon er dus rustig aan werken. Best bijzonder, want vaak krijg je minder dan twee weken om een speech voor te bereiden. Ik heb mijn best gedaan en velen waren erg tevreden. (Ik ben nooit tevreden over mijn eigen werk.)

Het thema was “connecteren” met de helden Tula (160 jaar afschaffing van de slavernij) en George Maduro (einde van de Tweede Wereldoorlog). Mijn punt was dat de cohesie op het eiland erg laag is en dat staat ontwikkeling en vrede in de weg. Verder is vrede meer dan geen oorlog. Er is veel wat ons scheidt en een paar zaken dat ons verbindt. Ik heb de lessen van andere landen als Rwanda en Zuid-Afrika opgezocht. Het begint met vergeven van elkaar. Onderkennen van het probleem en werken aan nationale identiteit. Oplossen van sociale problemen als armoede en inclusie. Het beperken van het verschil tussen rijk en arm.

Het is niet alleen de slavernij heeft littekens veroorzaakt. Ook 30 mei 1969 en 10-10-10. Zo staan heel veel mensen stil bij de politieke moord op 5 mei 2013. Men kan dit niet integreren in het grotere thema, vrijheid. Terwijl het 1:1 is. Dat geeft alleen maar aan hoe ver wij nog van huis zijn. Ik kan die link zo maken maar gun die eer aan een ander. Ik vrees dat ik nog even moet wachten. Wij hebben een lange weg te gaan.

References

Goede, M. (2023, mei 5). Libertat pa krea pas; Konekta. Retrieved from https://www.academia.edu/101342360/Libertat_pa_krea_pas_Konekta

Miguel Goede

2 views0 comments

Comments


bottom of page