top of page

2014

End Year Conference 29 December 2014/ An overview

Newspapers / report / publications

Interview with Dr. Miguel Goede and the winners "Curacao Cares"

Persbericht 29 december 2014

Gregory Elias en “Curaçao Cares” ontvangen de 3.0 Awards

In een volledig gevulde Tula Room van Kura Hulanda namen, in een feestelijke eindejaarssfeer, namen Gregory Elias en “Curaçao Cares” de “Caribbean Change Award 3.0” in ontvangst. Elias nam de Award in ontvangst voor zowel “Fundashon Bon Intenshon” als het “Curaçao North Sea Jazz Festival”. Beide projecten gezamenlijk werden via het internet overweldigend gekozen door het publiek als de winnaar. Daarom ontving Elias de publieksversie van de Award 3.0. Curaçao Cares werd de Award 3.0 toegekend door de jury. De overweging van de jury: omdat een groep jonge mensen, mensen uit alle generaties en gelederen samenbrengt om empathie en altruïsme te ontwikkelen en concreet toe te passen in de vorm van vrijwilligerswerk. Juist deze aspecten zijn in het neo-liberaal klimaat van de afgelopen dertig jaar verloren gegaan en zijn nu misschien essentieel onderdeel om uit de huidige situatie te komen, opweg naar society 3.0.

De huidige situatie werd uitgebreid besproken aan de rondetafels tijdens de “End Year Conference 3.0” van 2014, onder auspicien van de “Vereniging Bestuurskunde” en de “Vereniging van Economen”, georganiseerd door “Goede Consultants” in samenwerking met “Radio Z86”, die het evenement live uitzond.

De rondtafelgesprekken werden gevoerd door: Chata-voorzitter Liza Dindial, advocaat Karel Frielink, de Voorzitter van Kamer van Koophandel Billy Jonckheer en journalist Dick Drayer. De tweede tafel werd bezet door Alberto Romero van de Central Bank Curaçao & St. Maarten, ex-premier Etienne Ys, Steven Martina, CEO van Gaurdian Group en Ghatim Kabbara van Curaçao Startups.

2019 nadert en de toekomst van de raffinaderij en de offshore is nog onduidelijk. Terwijl er zich grote veranderingen voordoen in de region. De herstelde relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba. De grote uitdagingen in Venzuela en de gedaalde aardoliepijzen. Het eiland zal nieuwe sectoren moeten ontwikkelen, om zo na meer dan tien jaar significante economische groei te kennen. Welke kunnen dat zijn?: ICT, logistieke hub, Trans National Education? Dit op basis van een visie, vastgelegd in een masterplan, gedragen, als resultaat van een nationaal dialoog, met meer dan de sociale partners. Het onderwijs moet aangepast worden aan de eisen van het nieuwe tijdperk. Het tijdperk van globalisering, ICT en social media. De jeugd moet aan de slag, ook als ondernemer; met name maatschappelijk ondernemer. Niet de 444 km2 is de markt maar 444+. De wereld is de markt; het gaat om export en deviezen genereren. De hervormingen hebben geleid tot een gezonde overheidsfinancien, maar ook ongewenste bijeffecten voor de economie. Dit moet worden gecorrigeerd. De criminaliteit wordt aangepakt en de het oplossen van de politieke moord van 2013, zal de rechtsstaat verstevigen en daardoor het vertrouwen van de investeerders en consument doen terugkeren. Het ambtelijk apparaat moet nog effienter gaan functioneren en investeringen faciliteren. De ontwikkelingen op het gebied van corporate governance moeten doorgaan; we moeten leren van onze fouten. Al deze zaken moeten concreet aangepakt worden. Er moet nieuw elan komen, evenals beter verstandhouding binnen het Koninkrijk.

Er is voorzichtig optimisme voor 2015. Het is gebaseerd op de bouw van het nieuwe ziekenhuis en de bouw van nog twee hotels volgend jaar. Dit is niet genoeg, er moet gewerkt worden aan een lange termijn visie en innovatie moet worden gestimuleerd. Verder, wordt de bevolkig steeds milieubewuster.

Andere genomineerden voor het award waren: Insel Air, Curoil, Cur Airport Holding, ACOYA Resort. De organisatie is zeer tevreden over het evenement en heeft besloten dit een jaarlijks terugkerend evenement te maken, om een platform te creëren om het jaar te evalueren en af tesluiten, maar ook om vooruit te kijken. De droom is eens echte oude jaarsconference te organiseren. Wie weet lukt dat in December 2015.

Uitnodiging

De Economen Vereniging en de Vereniging Bestuurskunde hebben de eer u uit te nodigen voor een:

Year End Conference

Maandag 29 december 2014

14:30 – 1700 (1800)

Kura Hulanda

Het doel is om het jaar 2014 inhoudelijk de revue te laten passeren en vooruit te kijken naar 2015. Dit wordt gedaan door middel van twee Round Tables. We hebben enkele zeer interessante sprekers gevonden voor deze gesprekken.

Ronde tafel 1

Liza Dindial (Chata)

Karel Frielink (Advocaat)

Billy Jonckheer (Voorzitter Kamer van Koophandel)

Dick Drayer (Journalist)

Ronde tafel 2

Alberto Romero (Central Bank Curaçao & St. Maarten))

Etienne Ys (ex-Premier)

Steven Martina (CEO Gaurdian Group)

Ghatim Kabbara (Curaçao Start Ups)

De volgende thema’s komen aan bod: Political, Economic, Sociological, Technological, Legal, Environmental (PESTLE).

U kunt meedoen en vragen stellen. Het is een gratis evenement en de plekken zijn beperkt, schrijf u daarom nu in door het formulier op de volgende link in te vullen. Uw plaats wordt dan gereserveerd.

Aan het eind wordt de 3.0 Award uitgereikt.

Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. We verzoeken uw aanwezigheid te melden via: https://www.miguelgoede.com/end-year-conference

Met vriendelijke groet

Miguel Goede

bottom of page