top of page

Woke, Sí/Nò

Woke, Sí/Nò

DRAFT 3.0

30 januari 2023

Soms denk ik dat wij op sommige gebied ver vooruit zijn en dat Nederland en anderen van ons kunnen leren. Zo las ik november 2022 in Nederland Vrij Nederland. In de inleiding schrijft Marleen Slob over “maatschappelijke stammen”. Dat is voor Nederland misschien schokkend maar op Curaçao woekert al decennia een stammenoorlog. Slob heeft het over ingraven, polarisatie en loopgraven. Ze verwijst naar de tweedeling ronde de Italiaanse verkiezingen het “wij” versus “zij”―bij ons ia dat Sí/Nò of nos no ta nan―en het langzaam ontstaan van twee kampen.

Dan volgt verder een artikel van Zwaan Lakmaker “De grote vraag; Moet alles ontsporen voor iets verandert?” Deze vraag stellen wij ons op Curaçao al minstens vanaf het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Het houdt niet op. Teun Voeten schrijft “Drugs zijn de smeerolie van het kapitalisme”. Ik citeer: “De Nederlandse drugsketen kan nooit zo sterk zijn zonder dat heel veel douaniers, politieagenten, ambtenaren en havenmedewerkers worden afgekocht.” (Vrij Nederland, 2022)Dat weten wij hier allang. En het geldt niet alleen voor Nederland en Italië, maar ook voor de Verenigde Staten, Brazilië, Colombia, Venezuela en op veel andere plaatsen. Morgen lees ik verder met of voor u.

References

Vrij Nederland. (2022). (09, Ed.) Vrij Nederland, 83.

Miguel Goede

0 views0 comments

Bình luận


bottom of page