top of page

Regeerakkoord 2021 - 2025

Regeerakkoord 2021 - 2025

Un Gobernashon di Pueblo, pa Pueblo i huntu ku Pueblo di Kòrsou; Ta Pueblo su Bùrt!

DRAFT 1.0

3 mei 2021

Dan ligt er een regeerakkoord (MFK/PNP, 2021). Daarin krijgt de politiek en bestuurlijk agenda 2021 – 2025 meer gestalte. Het zal gevolgd worden door een regeerprogramma denk ik. Het document is 82 pagina’s lang en ik heb achthonderd woorden; het zijn er net geen duizend geworden.

Alle regeringen hebben en beginnen met goede bedoelingen. Deze regering is daarin niet anders. Ook hebben alle regeringen wat tijd nodig, ook al is er in tijden van crisis geen tijd voor. Er staan vele goede punten in het document, maar wij zeggen altijd dat papier geduldig is. Ik mis echter een heldere visie, een stip op de horizon. Er is wel een kern (kwaliteit van het leven, levensstandaard, democratie en het zorgen voor kansen) maar dat is niet voldoende uitgewerkt en met een rode draad door getrokken door het hele stuk en op die manier het stuk bij elkaar houdt. Het document is moeilijk in een statement te vatten. Ik kies voor GRID; Green Resilient, Inclusieve, Development. De slogan Ta Pueblo su Bùrt! op de kaft vind ik verwarrend. Wie was er dan aan de beurt voor dit akkoord? Ik vind het in tegenspraak met inclusie; het is het volk tegenover een andere groep. Ook de foto van een volledig vervallen pand wordt niet uitgelegd.

Het document zet heel goed neer dat wij terug moeten komen van de pandemie, maar hoe? En waar naar toe? Het geeft niet goed weer dat er een echte reset nodig is alle sectoren. Bijvoorbeeld, meer dan ooit is duidelijk dat wij het digitale tijdperk, gedreven door data, leven, dat wij naast de mandemie aan de vooravond staan van de klimaatcrisis. Ik had verwacht dat de regering als doel zou stellen dat alle huizen en burgers aan het eind van deze periode een internetaansluiting hebben. Het is net water en stroom; niemand kan zich ontwikkelen zonder constante internetverbinding. Veel punten zijn slechts een bullit, maar geen visie. Bijvoorbeeld: mindset, smart nation, e-government, cyber crime. Zelfs het ontwikkelen van een masterplan is een bullit.

Bij algemene zaken trekken een paar punten de aandacht: Actiever worden in de regio. Aandacht voor wetten die in limbo verkeren op de zogenaamde negatieve lijst. Ik vind integriteit hier helemaal weggestopt. Het hoort in de visie thuis. En over de VDC zouden wij moeten zwijgen.

Als het gaat om de economie hebben de oude sectoren als toerisme en de raffinaderij een zwaar accent. Gelukkig wordt de sector van alternatieve energie ook aangestipt en is er aandacht voor entrepreneurs, maar een echte visie op nieuw sectoren als de ICT sector is er niet. Wel staat dat er nieuwe sectoren zullen worden geëxploreerd. En dit met een ambitie voor economische groei van 20 tot 25%. Opvallend is dat deze regering terughoudend zal zijn wat privatisering betreft en dat ook de verkoop van UTS zal worden geëvalueerd. Verder komt corporate governance nauwelijk aan de orde.

Er staat dat de onderstand wet zal worden bekeken. Maar er is geen radicaal nieuwe aanpak van onze problemen van werk en inkomen. Ik denk bijvoorbeeld aan het bestuderen van Universal Basic Income en zelfs over het minimumloon wordt niet gesproken.

Bij onderwijs, wetenschap, sport en cultuur valt op dat er wel wordt gesproken van 21st century skills, maar het accent ligt op nation building, pas aan het eind van de inleiding (p.5 en p.35) wordt verbetering van digitalisering van scholen vermeld, maar alles begint en eindigt, staat of valt met digitalisering.

Ook bij financiën is er geen radicaal nieuwe kijk op ons belastingssysteem. Er is geen visie of ambitie om met een nieuw eenvoudige belastingssysteem te komen en op die manier de compliance te verhogen. Het is met knip en plakwerk verbeteren van wat er nu is en niet goed genoeg werkt. Maar het staat er: “Simplifiká impuestonan i kambia mas impuesto direkto pa indirekto (baha direkto i subi indirekto simultaniamente)”. Experts vertellen mij gelijk dat indirecte belastingen juist de armen relatief harder raakt dan rijken en gecombineerd moet worden met bijvoorbeeld verhogen van het minimumloon, als wij tenminste serieus iets willen doen aan armoede en ongelijkheid. De nieuwe regering zal oplossingen zoeken voor de problemen van de socaile fondsen. Er wordt gesproken van de introductie van een begrotingskamer maar COHO komt in hetdocument niet voor en het IMF wordt subtiel genoemd. Wel staat dat de regering wil werken aan het verbeteren van de slechte relaties met Nederland. Dat is merkwaardig gezien de maatschappelijk discussie die partijen over het inschakelen van IMF zijn gestart.

BPD zet ook geen heldere visie neer. Een paar zaken vallen mij op: De melding van een integriteitsbureau, e-government, national development plan. Eris geen heldere visie op de rol van de overheid en wat voor soort overheid wij willen. Ergens wordt vermeld dat er een virtueel opleidingsinsituur komt voor ambtenaren..

Het hoofdstuk justitie: het is een helder en overzichtelijk stuk, maar ik als lezer raak gefrustreerd omdat de huidige problemen niet worden benoemd, men komt gelijk met de oplossing, maar ik weet niet hoe men het probleem ziet. Dit heuvel treft ik ook aan bij het hoofdstuk GMN. GMN zoek aansluiting bij Integrated Health Service Delivery Networks en praat over preventie en over de CMC problematiek, maar ik lees niets over de parlementaire enquête over de bouw van het CMC.

VVRP gaat zorgen dat de luchtvaart weer categorie één wordt. De klimaatcrisis is hier weggezet onder de Metrologische dienst. Er is aandacht voor regelgeving en kwaliteit van het internet.Er wordt gesproken over verbeteren van openbaar vervoer door iets te doen met het busbedrijf en de kleine bussen. Maar ik zie geen revolutionaire visie op de bario, wel zie ik dat er meer fietspaden zullen komen. Tot slot staat dat men de Caracasbaai area verder gaat ontwikkelen. Ik vind dat waanzin want het gebied is totaal overontwikkeld en de weg er naartoe is een permanente file, en dat is een contradictie met de doelstellingen van duurzaamheid en oplossen van de verkeersproblematiek.

Het stuk eindigt met een lijst van wetten die de komende periode zullen komen. Een valt mij op: de bevoegdheden van de Algemene Kamer zullen worden uitgebreid. Ik zou de bevoegdheden van de Ombudsman ook uitbreiden.

Bij het nog een keer lezen valt op dat er wel aandacht is voor de democratische rechtsstaat, water- and food security, ook armoede en ongelijkheid worden benoemd, maar niet voor de vergrijzing, terrorisme dreiging en het stimuleren van nieuwe business models. Het huwelijk van mensen van gelijk geslacht haalt het niet op de agenda.

De regering krijgt het voordeel van de twijfel en ik zal het document verder bestuderen, want dit is slechts mijn eerste indruk. Mijn vriend Albert M. zei dat aan het eind van dit kabinet wij, als gebruikelijk zullen lachen om het stuk. Wij beiden hopen natuurlijk dat dat niet het geval zal zijn.

Nos ta di opinion ku ta di gran importansia pa Kòrsou optené un desaroyo ekonómiko ku ta kana pareu ku un transformashon sosial. Pa logra esaki huntu ku nos forsa doméstiko lo hasi uso di entre otro e instrumento di Kòrsou su ekselente rekursonan humano i relashonnan ku eksterior. (p.4)

U weet mij te vinden want ik draag graag bij aan huntú.

References

MFK/PNP. (2021, april 30). Akuerdo di gobernashon 2021-2025 ; Un Gobernashon di Pueblo, pa Pueblo i huntu ku Pueblo di Kòrsou; Ta Pueblo su Bùrt!

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments
© Miguel Goede, 2024
bottom of page