top of page

Inflatie op Curaçao

Inflatie op Curaçao

DRAFT 2.0

9 mei 2022

Op 19 april al stuurde Gonneke mij een artikel (Haegen, 2020) over inflatie en vroeg mij er iets over te schrijven. Ik zette het op de lijst en heb het laten liggen tot en met vandaag. Een paar dagen geleden was het VBC ontzet toen bleek dat het CBS geen actuele cijfers heeft over dit fenomeen. Het enige wat ik weet is dat toen ik vrijdag mijn koffie wilde afrekenen voor vijf gulden vijftig, ik netjes werd vertelt dat het nu zes vijftig is. Voor de pandemie was het vier vijftig. Dat ik tegenwoordig meer dat vijfentachtig gulden neer tel voor een volle tank benzine. Niet zo lang geleden was dat vijfenzestig gulden. Dat een karretje boodschappen mij driehonderd gulden kostte en dat wij nu al boven de vierhonderd gulden betalen.

Ik wil best geloven dat dat een groot deel van de inflatie wordt geïmporteerd. Al voor de pandemie schijnt de aardolie te stijgen en dat schijnt meestal tot inflatie te leiden. De pandemie zorgde voor verstoring van productie en distributie, dus schaarste, dus prijsstijgingen. Toen wij dachten er langzaam uit te komen brak de oorlog uit en stegen de energie prijzen en werd de productie van onder anderen graan en zonnebloemolie in de Oekraïne verstoord, en stegen de prijzen weer.

In landen als Nederland heeft de overheid heffingen op producten verlaagd om het effect voor consumenten te dempen. Na lang aankijken is de overheid hier ook daar toe over gegaan.

In de VS heeft FED de rente verhoogd om de vraag te proberen af te remmen. Ik hoorde economen stellen dat het stimulus package veel extra geld in de economie heeft gepompt en dat dat de oorzaak is van inflatie.

Het mij toegezonden artikel eindigt met: “De waarheid is dat inflatie, ook voor economen, tot op zekere hoogte een mysterie blijft.” (Haegen, 2020) Ik ben blij dat een andere het zegt.

Ik moet denken aan de compositie van mijn favoriete merengue-band 440: “El costo de la vida.”

De kosten van levensonderhoud gaan weer omhoog

de peso die naar beneden gaat is niet meer zichtbaar

en de bonen kunnen niet worden gegeten

geen pond rijst of een kwart koffie

niemand geeft erom wat je denkt

Het zal zijn omdat we hier geen Engels spreken

ah ah het is waar.. ah ah het is waar. oh oh het is waar.

Begrijp je?

doe jij jij?

Ik denk dat inlatie is wanneer iedereen zijn prijs verhoogd.

Works Cited

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page