Doughnut economy vergt een nieuwe mindset
DRAFT 1.0
30 maart 2021
Dus om deze crisis te komen moeten wij de systemen resetten. Een van de principes van het nieuwe systeem is de doughnut economy. Wat houdt het in? “De uitdaging van de mensheid in de 21e eeuw is om met de eindigende middelen van de planeet in de behoeften van iedereen te voorzien. Met andere woorden, om ervoor te zorgen dat niemand tekortschiet in de essentiële levensbehoeften (van voedsel en huisvesting tot gezondheidszorg en politieke stem), terwijl we ervoor zorgen dat we collectief niet onze druk op de levensondersteunende systemen van de aarde, waarvan we fundamenteel afhankelijk zijn, overschrijden.”
Amsterdam was een van de eersten die wereldkundig maakte dat ze de economie zal resetten volgens dit principe. Op Curacao hebben “wij” besloten wij in www.curacao2030.net dit principe te volgen. Wij zijn dus erg blij met het verschijnen van het rapport (Ontwikkeling Ministerie van Economische, 2021).
Curaçao 2030 is al een jaar bezig om een link te leggen met deze talentvolle groep om onze kennis en ervaring over te dragen. Wij denken dat het gaat gebeuren.
Het eerste advies is om, conform de beginselen van de reset, inclusief te zijn en actief samenwerking te zoeken met iedereen die alignt, in het bijzonder actoren in het maatschappelijk middenveld. In het rapport is een langelijst van initiatieven opgenomen, maar dit is niet volledig en niet genoeg.
Als ik het rapport lees heb ik het gevoel dat de groep zich onvoldoende bewust is dat het om een allesomvattende reset en het niet gaat om het volgen van een nieuwe trend. Ik citeer: “Curaçao Doughnut Economy (CDE) Taskforce is tot stand gekomen naar aanleiding van een oproep van creatief ondernemer Joeri Oltheten op diverse social media kanalen in april 2020 als reactie op de impact van COVID-19 op de samenleving van Curaçao. Zijn oproep wakkerde een groot aantal bewoners en de Curaçaose gemeenschap aan om bij te dragen aan een nieuwe beweging ten behoeve van de toekomst voor Curaçao. Deze beweging is geïnspireerd door de eerste stadsdonut ter wereld die Kate Raworth voor Amsterdam heeft gemaakt.”
Wij kijken uit naar de samenwerking.
References
Ontwikkeling, M. v. (2021). Curaçao Donuteconomie; Een nieuw kompas voor economische voorspoed. Willemstad: Ministerie van Economische Ontwikkeling.
Dr. Miguel Goede
Comments