top of page

Van die briljante ideeën

Van die briljante ideeën

DRAFT 2.0

19 juni 2022-06-18

Vorige week hoorde ik dat de Kamer van Koophandel een briljant idee heeft om een nieuwe economische pijler voor het eiland te ontwikkelen; het tweede huis (van gepensioneerden). Er is een studie bijna af en dat zou onder anderen laten zien hoeveel tuinmannen en hulp in de huishouding banen gecreëerd zullen worden.

Op de eerste plaats is het niets nieuw. Jaren terug was er een degelijke regeling en dat leidde onder anderen dat er verkeerde mensen die gebruik maakten van de regeling en dat de prijzen van huizen stegen, buiten het bereik van de (lagere) middenklasse. Bovendien gebeurd het nu al. Vele mensen kopen een tweede huis. Gelukkig zitten daar ook lokale mensen, die in het buitenland succesvol zijn, bij. Waarom moet dit extra gestimuleerd worden? Het effect zal slechts zijn dat huizen voor lokalen nog onbetaalbaarder worden. Het idee is in lijn met projecten als The Wharf, dat is de bouw van luxe appartement op een kade op de haven. En het houdt verband met het wegdrukken van oorspronkelijke bewoners van Otrobanda, om plaats te maken voor buitenlandse investeerders. Een proces dat wordt geduid met gentrifiaction.

Het briljant idee doet mij denken aan het andere idee van het importeren van duizend koeien uit Colombia om ze hier vet te mesten en de slachten. Het is het zoveelste bewijs dat wij denken dat rijken de oplossing zijn van onze problemen.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page