top of page

Vakantie en vacuüm beginnen beiden met een v

Vakantie en vacuüm beginnen beiden met een v

DRAFT 2.0

19 juli 2022

Het was vandaag moeilijk om een onderwerp te kiezen en uit te werken. Het ligt aan vele factoren. Van een paar ben ik mij bewust. Van anderen ben ik niet bewust. Het is te warm en door de eerder gevallen regen, vochtig en benauwd. Het is de tweede maandag van de grote vakantie. Ik denk dat de meeste mensen die op vakantie gaan deze periode reeds vertrokken zijn, maar ieder dag vertrekken nog mensen. Daar tussen zitten ook emigranten die op tijd in Nederland willen landen om de kinderen te laten instromen in het onderwijs daar.

Het is stil op straat. Dat heeft niet alleen te maken met de vakantie maar ook de inflatie. Net benzine getankt; honderd gulden ging er makkelijk in. Het is de meest voelbare vorm van inflatie, voor mij.

Er is veel aanbod aan sport, van EK dames voetbal, WK atletiek, tennis, F1, baseball. De Curaçaose sporters doen het goed, tot vooral baseball of onze jongens en meisjes. Het is brood en spelen. Maar zelfs dat kan mij niet echt helemaal rustig houden. Het is juist dat brood dat steeds duurder wordt dat steeds meer onrust geeft. De verhoogde prijs van eieren zal wel tot een prijsstijging leiden.

Doordat het verder niets gebeurd, want de politiek is met reces, blijft de discussie over het normeren van de topinkomens door sudderen. De bigger picture ziet men niet. Het systeem is aan het veranderen. Het feit dat het volk in Sri Lanka de regering wegstuurt staat niet op zich.

Ik moet ook denken aan het slot van de preek van de pastoor, van afgelopen zondag. Volgens hem is zelfmoord een nieuwe pandemie aan het worden. Hij verwees niet naar psychische problemen in het algemeen maar was specifiek.

Maar begrijp mij niet verkeerd, vakantie is zeer noodzakelijk. Activiteit en rust moeten elkaar aflossen en bij rust hoort voor sommigen –waaronder ik- onrust. Maar ik ervaar meer dan een vacuüm van activiteit, het is ook vacuüm van leiderschap die de richting aangeeft.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page