top of page

Staat van de justitiële keten, drugs, narcostaat

Staat van de justitiële keten

DRAFT 1.0

8 september 2021

Men moet voorzichtig zijn met kritiek op de justitiële keten, want het is de basis van onze rechtsstaat. De Raad voor de Rechtshandhaving schrijft bijna jaarlijks een rapport. Daarin komen altijd de nodige verbeterpunten in naar voren. In hoeverre deze worden geïmplementeerd is niet duidelijk. Er liggen zaken die zwaar drukken op de keten. Bijvoorbeeld, de nog niet opgeloste zaak over de intellectuele daders van de moord op een statenlid in 2013. De zelfmoord van Pretu in de cel in Barber leverde ook een rapport op, in november 2013. De 600 kilogram drugs gestolen uit het politiebureau, in oktober 2018.

Bij de politie spelen de volgende incident de school, waar de politie lied strippen in het kader van preventief onderzoek. Niet lang geleden ging er een filmpje over hoe een politieman op de luchthaven een Nederlandse rapper een mep verkocht. In oktober 2021 staan zes politieagenten terecht voor stelen en verdelen van geld. Niet lang geleden werden agenten veroordeeld voor mensenhandel. Het is nog ver in het geheugen hoe de woordvoerder van de politie zich grote zorgen maakte over de kwaliteit van het werk van het corps tijdens de lockdown in 2020. Nu kunnen wij denken dat het gaat om rotte appels, maar het zijn er wel veel

De kustwacht, na een periode van ogenschijnlijk succes, kreeg te maken met infiltratie van de narco-maffia. Het lijkt dat de organisatie zich heeft kunnen zuiveren en regelmatig worden er drugsvangsten gemeld in het nieuws. De vraag is natuurlijk hoeveel wordt niet gevangen?

In studie door de internationale organisaties Insight Crime is stelt dat transnationale drugsgerelateerde criminaliteit een significante rol speelt (Insight Crime, 2020). Eerder liet het OM weten dat er vijftig gangs zijn op het eiland (Gevangenis Curacao, 2018). Het OM is mensenwerk, maar zo’n misser als in de zaak Zonnebloem en anderen is een smet op het instituut. Onschuldig gebleken burgers werden lange tijd onderzocht en moest het OM zelf om vrijspraak vragen toen de zaak eenmaal voor de rechter was (OM eist zelf vrijspraak in zaak zonnebloem, 2021).

Het OM pakt, samen met Nederland de ondermijnende criminaliteit aan. Dat leidde tot een tot nu toe niet succesvolle vervolging van de directeur van de CBCS. Onder tussen neem wereldwijd de cybercrime toe en moet het OM ook meer aandacht aan besteden. Al jaren terug verklaarde de minister van toen, dat de onderwereld de bovenwereld, met name de politiek was binnengedrongen (Wij zullen niet wijken, 2016).

Met de rechtspraak heb ik persoonlijk geen goede ervaringen (Goede M. , 2018), terwijl er volgens het rapport van Transparency International on redelijk wat vertrouwen was in het OM en de rechtbank (Transparency International, 2013).

Reclassering lijkt dweilen met de kraan open. Soms zijn er onvoldoende bandjes voor elektronisch toezicht. Restorative justice is al jaren in de experimentele fase. Echt alternatieve straffen wordt niet genoeg toegepast.

Onze gevangenis wordt gepresenteerd in programma’s als een van de gevaarlijkste gevangenissen (Gevangenis Curacao, 2018).

Over preventie horen wij weining. Het werd geprobeerd, maar het DARE programma is opgedoekt. Vroeger ging de politie naar de scholen. Het OM had ook programma’s. Bijvoorbeeld role models en inleveren van vuurwapens.

De groeiende armoede is een vruchtbare bodem en die is alleen maar toegenomen. Het is waar dat justitie de sluitstuk van de samenleving is.

De vraag is of meer betrokkenheid van Nederland de oplossing is. Nederland is reeds betrokken, bijvoorbeeld door betrokkenheid bij ondermijnende criminaliteit en het RST. De rechters en het OM zijn al overwegend Nederlanders.

Wij zullen het zelf moeten doen. Onze kinderen opvoeden, werk creeren, actief zijn op maatschappelijk middenveld, cohesie bevorderen, betrokken en en anderen betrekken, kansen scheppen en anderen insluiten en niet uitsluiten.

References

Curacao start strijd tegen gangs. (2014). Opgehaald van caribischnetwerk.ntr.nl: https://caribischnetwerk.ntr.nl/2014/10/26/curacao-start-strijd-tegen-gangs/

Gevangenis Curacao. (2018, juli). Opgehaald van https://www.youtube.com/watch?v=Uxc_J2d9Ai4

Goede, M. (2018). Universiteit onwaardig; De (on)rechtsstaat Curacao; Prohibi pa lubida.

Insight Crime. (2020). Latin America Organized Crime Study for the Kingdom of the Netherlands.

OM eist zelf vrijspraak in zaak zonnebloem. (2021, oktober 1). Opgehaald van paradisefm.cw: https://paradisefm.cw/om-eist-zelf-vrijspraak-in-zaak-zonnebloem/

Transparency International. (2013). National Integrity System Assessment Curacao 2013. Opgehaald van www.transparency.org: https://www.transparency.org/en/publications/national-integrity-system-assessment-curacao-2013#

Wij zullen niet wijken. (2016, juni 12). Opgehaald van Antilliaans Dagblad: https://antilliaansdagblad.com/curacao/13795-wij-zullen-niet-wijken

0 views0 comments

Comments


bottom of page